Index Vakbarát Hírportál

Kémkedéssel vádolnak egy amerikai tudóst

2009. október 20., kedd 07:49

Kedden bíróság elé áll egy amerikai tudós, akit hétfőn fogtak el az FBI ügynökei, amikor éppen titkos információkat akart átadni a Szövetségi Nyomozó Iroda izraeli ügynöknek gondolt beépített emberének. Az ügy részletei még nem ismertek, de a korábban a védelmi minisztériumnak és a NASA-nak is dolgozó férfi a gyanú szerint korábban is szivárogtathatott információkat.

Hétfőn letartóztattak egy korábban az amerikai védelmi minisztériumnak és a NASA-nak dolgozó tudóst, aki a vádak szerint titkos információkat próbált átadni egy izraeli titkosügynöknek gondolt férfinak, aki azonban valójában az FBI egyik ügynöke volt. Stewart David Nozette-t egy hotelben vették őrizetbe az FBI-ügynökök, kedden Washingtonban áll bíróság elé, írja a CNN.

A vádirat nem tartalmaz utalást arra vonatkozólag, hogy az izraeli kormány vagy annak nevében bárki megsértette volna az amerikai törvényeket.

Az ügy részletei egyelőre nem ismertek, de az FBI egyik jelentése szerint Nozette 2009 januárjában azt mondta egy kollégájának, hogy ha az Egyesült Államok kormánya megpróbálja börtönbe zárni, akkor Izraelbe vagy egy másik meg nem nevezett külföldi országba távozik, és "mindent elmond, amit tud".

Nozette George H. W. Bush elnöksége alatt űrkutatással foglalkozott a Fehér Házban, a Nemzeti Űrtanácsban egy olyan radar rendszert fejlesztett ki, amelynek segítségével később vizet találtak a Holdon. 2000 után cégével a védelmi minisztériumnak és a NASA-nak is végzett kutatásokat. "1989 és 2006 között Nozette-nek olyan biztonsági jogosultságai voltak, hogy hozzáfért az Egyesült Államok védelmével kapcsolatos titkos dokumentumokhoz" - áll a washingtoni igazságügyi minisztérium közleményében.

Az FBI szerint Nozette 1998 és 2008 között az izraeli kormány tulajdonában álló egyik űrkutatási vállalat tanácsadója volt. Havonta egyszer válaszolt a vállalat kérdéseire, és cserébe tíz év alatt 225 ezer dollárt (kb. 45 millió forintot) kapott. A hatóságok nem közölték, hogy Nozette a meg nem nevezett cégnek is titkos információkat adott-e át.

A Bloomberg szerint az FBI egyik beépített ügynöke magát izraeli titkosügynöknek kiadva szeptember 3-án telefonon megkereste Nozette-t. Amikor személyesen találkoztak, a tudós jelezte, hogy kész az izraeli titkosszolgálatnak dolgozni, áll az igazságügyi minisztérium közleményében. Nozette állítólag felajánlotta, hogy titkos információkat ad át atomfegyverekről és különböző fegyverrendszerekről.

A hatóságok gyanúja szerint Nozette korábban már átadhatott információkat külföldi országoknak. Ha bűnösnek találják, akkor akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

Rovatok