Index Vakbarát Hírportál

Sarkozy fia nem akar olyan magasra törni

2009. október 22., csütörtök 21:41

Mégsem akar Európa legnagyobb üzleti negyedének vezetője lenni, jelentette be Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök fia. A 23 éves Jean Sarkozy villámkarriert futott be, ezért apját nepotizmussal vádolták. A fiatal Sarkozy szerint a gyanúsítgatások miatt nem lenne igazi győzelme.

Visszalép jelöltségétől a Párizs üzleti negyedét, a La Défense-t irányító közhivatal (EPAD) vezetői posztjára, jelentette be Jean Sarkozy, a francia köztársasági elnök fia csütörtök este a France2 közszolgálati televízió híradójában. "Nincs szükségem olyan győzelemre, amelyen foltot ejtettek a gyanúsítgatások" - indokolta döntését a 23 éves joghallgató.

Arra a kérdésre, hogy a köztársasági elnökkel megvitatta-e a problémát, Jean Sarkozy azt válaszolta, hogy az apjával beszélt a kérdésről, de a köztársasági elnökkel nem. Döntését egyedül hozta meg, mert nem kívánta, hogy azzal vádolják megválasztása után, hogy előnyt élvezett, mondta.

Az apja államfővé választása óta villámkarriert befutó ifjabb Sarkozy jelölése óriási vitát váltott ki Franciaországban: az ellenzék és a média a nepotizmus megnyilvánulását látta az esetben, és a közvélemény kétharmada is bírálta a tervet.

Jean Sarkozy először apja egykori választókerületében, Neuilly-sur-Seine-ben lett 21 évesen önkormányzati képviselő, majd egy évvel ezelőtt Franciaország leggazdagabb megyéje, Hauts-de-Seine közgyűlésében a kormánypárti frakció elnökévé választották.

Az EPAD új igazgatótanácsának tagjait pénteken választják ki maguk közül a megye képviselői. Jean Sarkozy jelezte, hogy az elnökjelöltségtől visszalépm de az igazgatótanácsba továbbra is jelölteti magát.

Az EPAD által irányított üzleti negyedben vannak a legnagyobb francia vállalatok székhelyei, a Total olajipari konszerntől a legjelentősebb bankokig. A hárommillió négyzetméternyi területen 71 toronyházban 200 ezren dolgoznak. Az EPAD elnökének elsődleges feladata a negyed képviselete a világban, és a befektetők meggyőzése a La Défense-ba irányuló beruházásokra.

Nicolas Sarkozy egy héttel ezelőtt ingerülten reagált a fiát ért bírálatokra. A Le Figarónak adott interjúban visszautasította azt a vádat, hogy ő akarná Jeant "ejtőernyősként" az EPAD élére helyezni. "Kit vesz célba ez a bírálat? Nem a fiamat, hanem engem" - panaszkodott akkor az államfő.

Rovatok