Index Vakbarát Hírportál

Obama: Országos vészhelyzet a H1N1 miatt

2009. október 25., vasárnap 14:51

Barack Obama amerikai elnök országos vészhelyzetnek nyilvánította a H1N1 terjedését. A Fehér Ház hangsúlyozta, hogy megelőző lépésről van szó, amellyel a fertőzötteket kezelő kórházak hatékonyabban léphetnek fel.

Barack Obama amerikai elnök országos vészhelyzetnek nyilvánította a H1N1 influenzavírus terjedését, közölte a Fehér Ház szombaton. Az elnöki bejelentés lehetővé teszi az egészségügyi intézményeknek, hogy a szövetségi előírásokat felülbíráló rendkívüli programokkal kezelhessék a H1N1-betegeket.

Az elnök péntek este írta alá az új típusú influenza jelentette veszély miatt a vészhelyzetről szóló nyilatkozatot. A Fehér Ház szerint fel kell készülni a fertőzöttek számának hirtelen emelkedésére. "A nyilatkozat nem rakció egy új helyzetre, megelőző lépésről van szó" - hangsúlyozták.

A Fehér Ház közlése szerint az Egyesült Államokban minden korábbinál több, már több millió ember kapta meg a H1N1-fertőzést, és több mint ezren haltak meg. Az egészségügyi hatóságok adatai szerint az influenzának már majdnem száz gyerek esett áldozatul, és az új vírus az 50 szövetségi államból 46-ben fertőzött meg nagy számban embereket.

Rovatok