Index Vakbarát Hírportál

Hat évre csuktak le egy orosz és egy francia fegyverkereskedőt

2009. október 27., kedd 17:57

Többek között a volt francia államfő fiát, és a volt belügyminisztert is elítélt a párizsi büntetőbíróság abban a perben, aminek két fő vádlottja egy francia és egy orosz fegyverkereskedő volt. A két férfi 420 harckocsit, 12 helikoptert, 6 hadihajót adott el Angolának, 790 millió dollárért. Hat-hat évnyi börtönt kaptak.

A párizsi büntetőbíróság hat év börtönbüntetésre ítélte kedden a 90-es évek angolai fegyverszállítás két fő vádlottját, a francia Pierre Falcone és az orosz-izraeli állampolgárságú Arcady Gaydamak üzletembert. A bíróság elrendelte Falcone azonnali elzárását. Gaydamak - aki ellen elfogató parancs van érvényben - azonban Oroszországba menekült a felelősségre vonás elöl. Mindkettőjük ügyvédje jelezte, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

Az Angolagate-botrányban a két fő vádlott az illetékes francia hatóságok engedélye nélkül adott el Oroszországból származó fegyvereket - többek között 420 harckocsit, 12 helikoptert, 6 hadihajót - 1993 és 1998 között a polgárháború sújtotta Angolának, mintegy 790 millió dollár értékben.

Az összeg mintegy fele volt a tiszta haszon, amelynek egy részét a két üzletember újra elosztotta franciaországi befolyásának biztosítására: a Falcone tulajdonában lévő Brenco társaság bőkezű jutalékokat számlázott jobb- és baloldali politikusoknak egyaránt. Jean-Christophe Mitterrand például 2,6 millió eurót kapott, amiért kiterjedt kapcsolatrendszerét használta fel az üzlet előmozdításához. Összesen egyébként 42-e ültek a vádlottak padján legtöbbjüket jelentős kenőpénzek elfogadása, valamint befolyással való üzérkedés miatt ítélték el.

Többek között a néhai szocialista államfő, Francois Mitterand idősebb fia (aki apja afrikai ügyekkel foglalkozó tanácsadója volt) - két év felfüggesztett börtön- és 350 ezer euró pénzbüntetést kapott. (Jean-Christophe Mitterrand például 2,6 millió eurót tett zsebre, amiért kiterjedt kapcsolatrendszerét használta fel az üzlet előmozdításához.) Charles Pasqua volt konzervatív belügyminiszter pedig egy év letöltendő, két év felfüggesztett elzárást és 100 ezer eurós pénzbírságot kapott.

Rovatok