Index Vakbarát Hírportál

Halálra dolgozta magát a McDonald's egyik üzletvezteője

2009. október 28., szerda 17:42

Karosi, így nevezik japánul a túl sok munkát, ami rendszeresen szedi áldozatait Japánban. Nem véletlen, hogy a japán munkaügyi hatóságok ellenőrzik azokat a haláleseteket, amikor a dolgozók elhunytuk előtt fél éven át havi legalább 80 órát túlóráznak. Most a McDonald's egyik túlhajszolt üzletvezetője kapott agyvérzést.

A túlórázásba halt bele a japán McDonald's egyik üzletvezetője: a 41 éves nő halálát agyvérzés okozta, miután egy fél éven át havonta több mint nyolcvan órát túlórázott. A japán munkaügyi hatóságok rutinszerűen ellenőrzik a halál okát azokban az esetekben, amikor a dolgozók elhunytuk előtt fél éven át havi legalább 80 órát, vagy az utolsó hónapban több mint száz órát túlóráztak.

Évente hozzávetőlegesen 150 esetben állapítják meg, hogy a halál oka japánul "karosi", azaz a túl sok munka - ilyenkor a legtöbb esetben szívinfarktus vet véget a dolgozók túlhajszolt életének. Most is ez történt.

A japán McDonald's nem kívánt nyilatkozni az esetről. Az amerikai vállalat egyik szóvivője szerint a hivatal még nem értesítette közvetlenül a vállalkozást. A McDonald's már tavaly is veszített kissé a jó hírnevéből: egy dolgozó (aki azt állítja, hogy havonta több órát túlórázott ellenszolgáltatás nélkül) 47 ezer eurónyi kártérítést követelt és kapott a vállalattól.

Rovatok