Index Vakbarát Hírportál

Tovább tüntetnek a bécsi diákok

2009. október 29., csütörtök 22:50

Nem hozott eredményt a felsőoktatásért felelős osztrák miniszter és az egyetemisták csütörtöki egyeztetése. Ausztriában több mint egy hete tüntetnek az egyetemi képzési viszonyokkal elégedetlen hallgatók.

A tüntetőkkel továbbra sem ült le egyeztetni Johannes Hahn, tárgyalt viszont a követeléseiket felvállaló országos hallgatói önkormányzattal (ÖH). Sigrid Mauernek, az ÖH vezetőjének a közlése szerint a tárcavezetővel folytatott találkozáson a tüntetés beszüntetéséről nem, csupán általános oktatáspolitikai kérdésekről volt szó. A miniszter szerint folytatni kell a párbeszédet.

A Bécsi Egyetem központi előadótermét előző csütörtök óta több száz diák tartja blokád alatt. Az elmúlt hét alatt egyre több fővárosi és vidéki egyetemen csatlakoztak az akcióhoz, sőt szerda este tízezer diák részvételével tartottak tüntetést Bécsben. Csütörtökön meglátogatta a teremfoglalókat és szolidaritásáról biztosította őket a befolyásos Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) alelnöke.

A diákok elégedetlenek a kétszintű képzési rend, a bolognai rendszer ausztriai bevezetésének módjával. A tanterveket rugalmatlannak tartják, és úgy látják, hogy az alkalmatlan tantervek miatt az első képzési szint nem elegendő az elhelyezkedéshez.

További feszültséget okoz, hogy a tandíj eltörlésének következtében az idén ősszel húsz százalékkal megnőtt a felsőoktatási hallgatók létszáma Ausztriában. A diákok zsúfoltságra panaszkodnak, arra, hogy túl sok diák jut egy tanárra, s hogy mindez rontja a képzés minőségét.

Rovatok