Index Vakbarát Hírportál

Morales szerint rendőrök akarják bemocskolni

2009. november 1., vasárnap 15:24 | aznap frissítve

Evo Morales bolíviai elnök szerint az Egyesült Államokhoz hű rendőröktől került elő az a videó, amely alapján ellenzéki képviselők utólag becsempészett bizonyítékokkal vádolják Rózsa-Floresék ügyében a kormányzatot. Az elnök szerint a kormánynak semmi köze nem volt a felszámolt csoporthoz, amelybe alelnöke szerint már korábban beszivárogtak kormányzati ügynökök.

A választásokat megelőző "mocskos kampány" részének nevezte Evo Morales bolíviai elnök az ellenzék állításait, miszerint kormányának bármi köze is lett volna az Eduárdó Rózsa-Flores vezette csoporthoz.

Moralest szombaton kérdezték újságírók arról az új videóról, amely alapján ellenzéki parlamenti képviselők azt állítják, hogy a kormány ügynökei utólag rejtettek el bizonyítékul szolgáló tárgyakat az állítólagos terrorista csoport véres felszámolásának helyszínén, a Santa Cruz-i Las Americas szállodában.

A bolíviai elnök szerint a történtek hátterében egyrészt a jobboldali ellenzék tevékenysége húzódik. Másrészt pedig "még mindig vannak olyan rendőrök, akik az Egyesült Államok nagykövetségéhez hűek", annak érdekeit szolgálják, és nagyon nehéz megváltoztatni az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által kialakított gondolkodásmódjukat.

Sajnálkozását fejezte ki, hogy egyes rendőrök éppen a választási kampányban, valamivel több mint egy hónappal a december 6-i választások előtt adták el és hozták így nyilvánosságra a kérdéses videofelvételt, azt sugallva, mintha a kormánynak köze lenne a "szeparatizmushoz és a terrorizmushoz", noha a kabinetnek semmi köze nem volt a Rózsa-csoporthoz.

Álvaro García Linera alelnök és Alfredo Rada miniszter korábban beismerte, hogy a felvételek valódiak, és az állambiztonsági szervezetek beszivárogtak a csoportba már április 16. - vagyis a kommandósakció - előtt.

Április 16-án hajnalban kommandósok agyonlőtték a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Eduárdó Rózsa-Florest, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és Michael Dwyer ír állampolgárt. A szintén romániai születésű, magyar állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot letartóztatták. A La Paz-i kormány terrorizmussal, és szakadár fegyveres erő szervezésével vádolja őket és állítólagos felbujtójukat, egy bolíviai ellenzéki üzleti-politikai csoportosulást.

Morales szombaton kijelentette, hogy azért engedélyezte a kommandósok akcióját, mert a kormány értesülései szerint "ezek az urak szökésre készültek".

Rovatok