Index Vakbarát Hírportál

Ötvenhárom áldozata van az ukrán influenzajárványnak

2009. november 1., vasárnap 18:36

Már ötvenhárman haltak meg légúti fertőzések következtében Ukrajnában, ahol 150 ezren betegedtek meg az influenzajárványban. Egyelőre nem egyértelmű, hogy milyen arányban felelős a H1N1-vírus a megbetegedésekért, a kormány szerint a tömeges megbetegedéseket a szezonális influenza okozhatja. Magyarország vírusellenes szerekkel, a többi szomszédos ország védőmaszkokkal segít Ukrajnának.

Vasárnap délelőtti adatok szerint eddig összesen 53 halálos áldozatot követelt az influenzajárvány Ukrajnában. A súlyos, rendkívül gyors lefolyású kétoldali tüdőgyulladásban elhunyt betegek között legalább két gyerek és egy terhes nő van.

A hivatalos közlemények szerint Nyugat-Ukrajnában 185 ezren betegedtek meg légúti fertőzésekben, közülük 7500 embert ápolnak kórházban. Ternopil és Lemberg (Lviv) megyében a betegeket kezelő orvosok egynegyede is megbetegedett. Az érintett régiókban - így a Magyarországgal szomszédos Kárpátalján is - a gyógyszertárakban hiánycikké váltak az orvosi maszkok és az influenzaellenes szerek, sőt a legtöbb patikában már aszpirin és C-vitamin sem kapható.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy a tömeges megbetegédeseket a H1N1, vagy egy másik vírustörzs okozza. Julija Timosenko kormányfő a szombati rendkívüli kormányülésen arról beszélt, hogy a tömeges megbetegedéseket egy szezonális influenzát és akut léguti fertőzést okozó vírustörzs okozhatja.

Bezárnak az iskolák

Timosenko szombati televíziós beszédében azt mondta, hogy Ukrajnában eddig 14 betegnél mutatták ki bizonyítottan a H1N1 vírust. A szombaton közölt adatok szerint Ukrajnában már négy ember halt meg új típusú influenzában. Timosenko arra kérte az ország lakóit, hogy viseljenek maszkot nyilvános helyeken, ha pedig megbetegednének, azonnal menjenek orvoshoz, ne próbálkozzanak az öngyógyítás házi módszereivel.

Felgyorsult az új influenza terjedése Németországban

Hárman haltak meg az új típusú influenzában a hétvégén Németországban, ezzel a H1N1 áldozatainak száma hatra emelkedett. A fertőzés egyre gyorsabban terjed az országban, különösen a déli tartományokban, elsősorban Bajorországban.

A kijevi kormány Európában egyedülálló drasztikus intézkedéseket vezetett be péntektől. Timosenko közölte, hogy három hétre bezárják az iskolákat, nem tartanak tömegrendezvényeket, és korlátozzák az utazásokat. A kormányfő kilátásba helyezte, hogy megvonják a működési engedélyt azoktól a gyógyszertáraktól, amelyek nem rendelkeznek minimális mennyiségű gyógyszerrel a vírus ellen, vagy túlságosan drágán adják ezeket a szereket. Az ország kilenc nyugati megyéjében rendelt el a kormány karantént.

Az 5 Kanal tévécsatorna vasárnap reggeli híradójában Petro Porosenko külügyminiszter bejelentette, hogy hétfőn Ukrajnába várják az Egészségügyi Világszervezet ötfős küldöttségét, amely a járványhelyzetet és a szükséges humanitárius segélyakció mértékét kívánja felmérni.

Segítenek a szomszédok

Humanitárius gyorssegéllyel támogatják Ukrajnát európai uniós szomszédai az influenzajárvány elleni küzdelemben, Magyarország tízezer adag védőoltással siet a szomszédos ország segítségére.
Szloávkia és Románia pedig egészségügyi maszkokat juttat szomszédjának.

A nyugat-ukrajnai Lembergbe (Lvivbe) már megérkezett az egészségügyi maszkokból, védőálarcokból, védőruhákból, speciális védőszemüvegekből és a Tamiflu nevű gyógyszerből álló első lengyel segélyszállítmány.

A Magyar Vöröskereszt rendkívüli gyűjtést szervez az Ukrajnát veszélyeztető influenza miatt. Lázcsillapítók, antibiotikumok, maszkok, influenzaellenes gyógyszerek és vitaminok felajánlását kérik a lakosságtól, ezeket aztán elsősorban a kárpátaljai, zömmel magyarlakta területekre juttatnák el.

Afganisztánban is iskolai szünetet rendeltek el

Afganisztánban hétfőtől három hétre szüneteltetik a tanítást az összes iskolában, hogy megelőzzék az új influenza járványos terjedését, jelentették be vasárnap Kabulban. A H1N1 eddig egy halálos áldozatot követelt Afganisztánban.

Romániában egy egész szállodát kell fertőtleníteni

Negyven turistát vittek kórházba vasárnap Romániában újinfluenza fertőzés miatt. A Kárpátokon túl fekvő Prahova megye egyik szállodáját 48 órára bezárták, mert a szobákat fertőtleníteni kell. Az újinfluenzával fertőzött turistákat Bukarestbe szállították, ahol elkülönítették őket. Adrian Streinu-Cercel, az egészségügyi tárca államtitkára szerint az állapotuk a közepestől a meglehetősen súlyosig terjed. További 160 embert vizsgálnak. Olyanokról van szó, akik gyaníthatóan kapcsolatba kerültek a betegekkel.

Romániában az újinfluenza fertőzések száma ezzel meghaladta az ötszázat; a fertőzés eddig nem követelt halálos áldozatot. A román egészségügyi minisztérium egymillió darab védőoltást készül beszerezni külföldről a vírus terjedésének megakadályozása érdekében. A H1N1 terjedése a tanév megkezdése után felgyorsult, egy kelet-romániai iskolában egy hétre fel is függesztették az oktatást, miután húsz fertőzött gyereket kellett kórházba küldeni.

Rovatok