Index Vakbarát Hírportál

Szobrot kap a tömegbe lövető tábornok

2009. november 3., kedd 20:33

Mégis szobrot állítanak Marosvásárhelyen Stefan Gusa tábornoknak, az 1989-es temesvári események egyik vitatott kulcsfigurájának, mivel a marosvásárhelyi tanács elutasította a szoborállításról szóló korábbi határozat visszavonására benyújtott tervezetet.

Az erdélyi Krónika beszámolója szerint 23 önkormányzati képviselőből álló marosvásárhelyi városi tanácsban csak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tíztagú frakciója szavazott kedden a szoborállító határozat visszavonása mellett.

Ezt megelőzően az RMDSZ-tanácsosok benyújtották a városházán a katonai ügyészség által készített dokumentumokat, amelyekben azzal vádolják a tábornokot, hogy aktívan részt vett a temesvári eseményekben, emberek százainak haláláért, sebesüléséért vagy eltűnéséért volt felelős.

Vádat emeltek ellene

Az 1994-ben elhunyt Stefan Gusa volt az egyike azoknak a tábornokoknak, akik 1989 decemberében belelövettek a temesvári tüntetőkbe. Az illetékes katonai ügyészség 1997-ben vádat emelt ellene, akárcsak Victor Atanasie Stanculescu és Mihai Chitac ellen.

Gusa mindig is tagadta az ellene felhozott vádakat, mi több, a forradalom hősének tekintette magát, miután 1989. december 20-án visszaparancsolta a laktanyákba a Temesvár utcáira kivezényelt hadsereget - emlékeztet a lap.

A mellszobrának felállításáról szóló határozatot szeptember elején fogadta el a marosvásárhelyi tanács, a döntés a tábornok nevét viselő alapítvány kezdeményezésére született.

Markó szerint baklövés

A tanács határozata felháborodást keltett a temesvári forradalmárok körében. Markó Béla RMDSZ-elnök baklövésnek nevezte, hogy a szövetség tanácsosai is áldásukat adták a temesváriakba lövető tábornok szobrára. Tőkés László európai parlamenti képviselő, az 1989-es temesvári népfelkelés kulcsalakja szentségtörésnek és kegyeletsértésnek nevezte az önkormányzat döntését, szerinte a tanács RMDSZ-frakciója testületi lemondásával tehetné jóvá a "cinkosságot".

Rovatok