Index Vakbarát Hírportál

Csehországban minden diploma gyanús

2009. november 4., szerda 10:31

Országos ellenőrzést rendeltek el, miután kiderült, a cseh elit több tagja gyanús körülmények között szerzett végzettséget. Egy rendőrparancsnok már beismerte a hamisítást.

Gyanús körülmények között szerzett egyetemi diplomát több ismert cseh politikus, köztisztviselő, vállalkozó és rendőrparancsnok, állítja a prágai sajtó.

A diplomákat az utóbbi években a plzeni Nyugat-csehországi Egyetem jogi kara adta ki, derült ki abból az ellenőrzésből, amit az oktatási tárca rendelt el a botrány kirobbanása után.

Miután szeptemberben a Lidové Noviny című konzervatív prágai lap megírta, hogy Ivan Tomazic, az egyik dékánhelyettes 2006-ban megvédett doktori disszertációjának több tucatnyi oldala teljesen megegyezik egy korábbi munkával, az egyetem a sajtó érdeklődésének homlokterébe került, és folyamatosan újabb és újabb problémák kerültek a felszínre.

Sok visszaélés történt

Számos végzős diplomamunkája hiányzik a könyvtárból, mások az előírtnál jóval rövidebb munkákat adtak be, néhány százan az előírtnál rövidebb idő alatt végezték el tanulmányaikat.

Problematikus volt a felvételi rendszer is, és szemet szúrt, hogy a diákok 60 százaléka fellebbezés útján került be a népszerű jogi karra.

Egyebek között Plzenben szerzett jogi diplomát Jan Ruml volt cseh belügyminiszter, Stanislav Gross volt kormányfő, Marek Benda polgári demokrata párti képviselő, az alkotmányjogi bizottság mostani elnöke, vagy Ivana Rápková, az észak-csehországi Chomutov város romaellenes akcióiról elhíresült polgármestere.

Míg Ruml és Gross diplomamunkája és tanulmányai rendben vannak, Benda diplomamunkája alig fele az előírt terjedelemnek, Rápková munkája pedig hiányzik a könyvtárból. Néhány tanár, akinél állítólag vizsgázott, azt állítja, hogy soha nem is látta őt.

Volt beismerő vallomás is

Jogi diplomája van több prágai és plzeni rendőrparancsnoknak és befolyásos köztisztviselőnek is. Ludek Hosman, a plzeni rendőrség parancsnoka beismerte: egyszerűen lemásolt egy korábbi munkát, és annak alapján megkapta a jogászdiplomát. A legtöbb érintett azonban tagad.

A dékánhelyettes - akinek a disszertációja a botrányt kirobbantotta - azzal érvelt, hogy egy másik dékánhelyettessel, Milan Kindllel való megegyezése alapján átmásolt saját munkájába idegen oldalakat, mert kíváncsiak voltak arra, rájön-e erre valaki a vizsgáztató bizottságból.

"Körülbelül 500 diploma gyanús. Eddig majdnem százat ellenőriztünk, és nagyjából egy tucat szinte biztosan problematikus" - állítja Vladimíra Dvoráková, a diplomákat ellenőrző akkreditációs bizottság elnöke.

Új dékánt választottak

A zavaros ügyet az egyetem és a rendőrség is a saját hatáskörében vizsgálja, kedden a képviselőház is döntött egy vizsgálóbizottság felállításáról. Időközben távozott a kar egész vezetése, és a hét elején Jirí Pospísil volt igazságügy-minisztert választották új dékánná.

A sajtó szerint nem kizárt, hogy más cseh egyetemeken is hasonló visszaélések vannak, a háttérben a korrupció áll. Az oktatási tárca elrendelte az összes csehországi egyetem és főiskola átvizsgálását. Az eredmény néhány hónap múlva várható.

Rovatok