Index Vakbarát Hírportál

Nacionalisták gyilkolták meg az orosz ügyvédet és az újságírót

2009. november 4., szerda 20:08

15 év alatt legalább 300 újságírót öltek meg Oroszországban, az áldozatok egy része az erősödő nacionalizmussal foglalkoztak. Januárban egy ilyen újságírót, és egy, a bíróságokon a nacionalisták támadásainak áldozatait védő ügyvédet lőttek le. A titkosszolgálatok most elkapták a gyilkosokat: az Orosz Nemzeti Egység tagjai voltak.

A Sztanyiszlav Markelov ügyvéd és Anasztaszija Baburova újságíró ellen elkövetett gyilkosságot az Orosz Nemzeti Egység (RNE) elnevezésű nacionalista szervezet követte el, s két személyt már őrizetbe is vettek, írta rendvédelmi forrásokra hivatkozva az Interfax hírügynökség szerdán. A nyílt utcán elkövetett, nagy feltűnést keltő moszkvai gyilkosság ügyét a titkosszolgálatok derítették fel. Az emberölés motívuma a bosszú volt: Markelov a bíróságokon azokat védte, akik nacionalisták támadásainak estek áldozatul.

Markelovot, s a vele tartó Baburovát, a Novaja Gazeta című lap külső munkatársát január 19-én lőtték le a moszkvai belvárosban. Az ügyvéd közvetlenül előtte sajtóértekezletet tartott az észak-kaukázusi térséggel összefüggő bűnügyek nyomozásának állásáról. A gyilkos hátulról lépett oda az ügyvédhez és főbe lőtte. Baburova az illető ruhaujját megragadva próbálta feltartóztatni, mire a főleg a neonácikról író egyetemista lányt is lelőtte, majd elmenekült.

A nacionalisták a jogvédők szerint halállistát állítottak össze. Az ellenük fellépő újságírókról, jogvédőkről és más közéleti személyiségekről tavaly egy listát is közzétettek pontos címekkel és telefonszámokkal. Oroszországban 15 év alatt 300 újságírót öltek meg, s miközben a gyilkosságok országos felderítési aránya 80 százalék, addig az újságírók elleni gyilkosságok esetében csak 20 százalék a felderítési arány - közölte korábban Vszevolod Bogdanov, az Orosz Újságírók Szövetségének elnöke.

Bogdanov úgy vélekedett, hogy valójában 300-nál is több újságírót öltek meg az említett időszakban. Számos nemzetközi szervezet folyamatosan bírálja a kialakult helyzetet. A legnagyobb nemzetközi feltűnést Anna Politkovszkaja, a Novaja Gazeta munkatársának 2006-os meggyilkolása keltette. Az ügy néhány gyanúsítottját már bíróság elé állították, de a felbujtó - a megrendelő - személyére eddig nem derült fény, s nem ült a vádlottak padján a feltételezett gyilkos sem, aki külföldre menekült. Az esküdtszék úgy ítélte meg, hogy az ügyészség nem bizonyította kellően a perbe fogottak bűnösségét, ezért felmentette őket. Az ügyet további nyomozásra visszautalták az ügyészséghez.

Rovatok