Index Vakbarát Hírportál

Újabb gyanúsított a Natascha Kampusch-ügyben

2009. november 8., vasárnap 10:30 | aznap frissítve

Őrizetbe vették a Wolfgang Priklopil legjobb barátjaként ismert férfit, akinek a grazi ügyészség szerint szerepe lehetett Natascha Kampusch elrablásában és fogva tartásában.

Újabb gyanúsított után nyomoznak Ausztriában a Natascha Kampusch-ügyben, írta vasárnap az osztrák Die Presse. A grazi ügyészség törvénytelen fogva tartás címén vette őrizetbe Ernst H.- t. A férfit Kampusch elrablója, Wolfgang Priklopil barátjaként ismeri az osztrák közvélemény.

Thomas Mühlbacher, grazi főállamügyész szerint a férfinak köze lehetett 13 éves Natascha Kampusch elrablásához és fogva tartásához.

Priklopil nyolc és fél éven át tartotta bezárva most 21 éves áldozatát. Miután a lány 2006-ban megszökött, Priklopil öngyilkosságot követett el, előtte azonban még utolsóként találkozott Ernst H.-val.

Bár Natascha Kampusch többször is kijelentette, hogy nem tud tettestársakról, régóta tartja magát a feltételezés, hogy a tettesnek volt bűntársa. "Az a feladatunk, hogy tisztázzuk, több tettes volt-e" - mondta a grazi főállamügyész.

Mühlbacher szerint mindenképp ki kell vizsgálni, hogy mi lehetett Ernst H. szerepe a bűncselekményben. Az ügyész által elmondottak alapján akár a bűnrészesség vádja is megállhat, ha Ernst H. tudott a rablásról, de nem tett feljelentést.

H. újabb "átvilágításával" párhuzamosan folyik a kutatás feltételezett bizonyítékok után is. Thomas Mühlbacher megerősítette, hogy az osztrák ügyészek a német ügyészséghez fordultak segítségért, hogy beszerezzék két szemtanú vallomását is, amik fontosak lehetnek az ügy szempontjából. Mindketten azt állították, hogy bizonyítékokkal rendelkeznek a Kampusch-ügyben, de végül visszavonták vallomástételi szándékukat. Ennek jogsegélykérelemnek a következő napokban lehet meg az eredménye.

Tavaly újabb nyomozást rendeltek el az egyszer már lezárt ügyben, miután egy vizsgálat megállapította, hogy az első eljárás során nem jártak el kellő gondossággal a hatóságok.

Rovatok