Index Vakbarát Hírportál

Helyesírási hibáktól hemzsegett Gordon Brown részvétnyilvánítása

2009. november 9., hétfő 14:31 | aznap frissítve

Több helyesírási hiba és elírások is voltak Gordon Brown brit miniszterelnök egyik részvétnyilvánító levelében, amelyet az Afganisztánban elesett katonák családjának küldenek. Brown elnézést kért, a kormány szerint Brown egyre romló látása is felelős lehet a kézzel írt levélben elkövetett hibákért.

Gordon Brown brit kormányfő hétfőn elnézést kért az egyik Afganisztánban meghalt brit katona édesanyjától, akinek korábban több helyesírási hibát és elírást tartalmazó részvétnyilvánító levelet küldött. Az édesanya "sebtében odafirkált, szégyenteljes inzultusnak" minősítette Brown levelét.

A húszéves Jamie Janes októberben vesztette életét egy pokolgép robbanásában. Brown a hagyományoknak megfelelően mindig személyes, kézzel írott levélben fejezi ki együttérzését az elesett katona családjának, és most is így tett.

Jacqui Janes, Jamie édesanyja azonban a The Sun hétfői beszámolója szerint "undorral vágta a sarokba" a kormányfő levelét, amelyben már a megszólítás is el volt írva: Brown "Kedves Mrs. James"-nek címezte vigasztalónak szánt szavait. Ezen kívül is volt még a részvétnyilvánító üzenetben vagy kéttucatnyi helyesírási hiba, betűtévesztés és elírás. Az egyik helyen a Jamie szó is kuszán, bizonytalan, átjavított végződéssel szerepel az alig olvasható kézírással írt levélben.

A The Sun által ismertetett esetből azonnal országos ügy lett, amellyel a brit tévé- és rádióállomások első helyen foglalkoztak hétfői hírműsoraikban. A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal hétfő délután közölte: Gordon Brown személyesen telefonált a gyászoló anyának, és elnézést kért tőle a levélben elkövetett hibákért, különösen az elesett katona nevének elírásáért.

A BBC által megszólaltatott szakértők szerint ugyanakkor nem feltétlenül hanyagság az oka a kusza miniszterelnöki levélnek. Brown egy ifjúkori rögbibaleset óta fél szemére nem lát, és másik szeme sem tökéletes.

Rovatok