Index Vakbarát Hírportál

Kivégeztek kilenc zavargót Kínában

2009. november 9., hétfő 14:59

A kínai hatóságok hétfőn bejelentették, hogy kivégeztek kilenc embert, akiket még a Hszincsiang tartományban júliusban kirobbant zavargások miatt ítéltek halálra. Nyolcan az ujgur kisebbséghez tartoztak, egyikük han kínai volt.

Kínában kivégeztek kilenc embert, akiket a Hszincsiang tartományban nyáron kirobbant zavargások alatt elkövetett bűncselekményekért ítéltek halálra, közölték hétfőn a hatóságok.

A kilenc halálos ítéletet helyben hagyta a legfelsőbb bíróság. A hatóságok nem közölték, a kivégzéseket mikor hajtották végre.

A kivégzett emberek közül nyolcan a muzulmán ujgur kisebbséghez, egyikük pedig a többségi han kínai népcsoporthoz tartozott.

Júliusban százkilencvenheten meghaltak, ezerhétszázan megsebesültek a Hszincsiang tartomány székhelyén, Urumcsiban kirobbant erőszakhullámban.

Összesen 21 embert ítéltek el októberben a zavargások alatt elkövetett emberölés, súlyos testi sértés, rablás és gyújtogatás miatt. Közülük kilencet ítéltek halálra, hárman életfogytiglant, a többiek pedig több éves börtönbüntetést kaptak.

Ujgur aktivisták bírálták a kivégzéseket, amelyeket szerintük csak azért hajtottak végre, hogy kedvezzenek az Urumcsiban élő han közösségnek.

Rovatok