Index Vakbarát Hírportál

Örökbe fogadhat egy francia leszbikus pár

2009. november 10., kedd 17:57

Először engedélyezték Franciaországban gyermek örökbefogadását egy kapcsolatban élő homoszexuális nőnek, aki 11 éve követelte ezt a jogát a hatóságoktól.

A besanconi bíróság kedden felszólította a Jura megyei illetékes hatóságot, hogy 15 napon belül állítsa ki az engedélyt annak a 48 éves tanítónőnek az örökbefogadáshoz, akinek homoszexualitására hivatkozva utasították el két alkalommal a beadványát. A tanítónő húsz éve él együtt pszichológus társával.

A nő ügyvédje szerint a döntés precedens értékű, mert annak ellenére, hogy Franciaországban homoszexuális pároknak nem engedélyezett az örökbefogadás, a bíróság kimondta: egy személy örökbefogadási kérelmét homoszexualitására hivatkozva nem lehet visszautasítani.

"Úszunk a boldogságban. Remélhetőleg ez a hosszú harcunk végét jelenti és talán két hét múlva meglesz az engedély" - mondta a tanítónő a bíróság döntését követően.

Az örökbefogadás engedélyezésével a francia törvények értelmében azonban a nő társának nem lesznek szülői jogai. Ennek ismeretében döntött úgy a két nő 1998-ban, hogy csak egyikőjük kérelmezi az örökbefogadást, mert az egyedülálló személyeknek engedélyezett Franciaországban. A tanítónő azonban a gyermeket adoptáló azonos nemű párok többségével ellentétben nem titkolta el a hatóságok előtt, hogy homoszexuális kapcsolatban él.

Az elutasítás ellen

A pozitív szakvélemények ellenére az elutasítás hivatalos indokaként először az "apakép" hiánya szerepelt, majd az, hogy "a pár két tagja között nincs egyetértés az örökbefogadandó gyermek korát illetően".

A kérelem elutasítását követően a tanítónő az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, amely 2008 januárjában Franciaországot szexuális diszkrimináció miatt elítélte.

A homofóbia elleni győzelem

A strasbourgi döntést figyelembe véve a besanconi bíróság kedden úgy ítélte meg, hogy a kérelmező által biztosított feltételek családi, nevelési és pszichológiai szempontból is megfelelnek az örökbefogadandó gyermek érdekének és igényeinek, s felszólította a Jura megyei illetékes hatóságokat, hogy adják ki az örökbefogadási engedélyt. A hatóságok azonnal jelezték, hogy végrehajtják a bíróság döntését.

A homoszexuálisok jogait védő szervezetek a homofóbia elleni győzelemként értékelték a bíróság döntését, és olyan törvénymódosítást követelnek, amely engedélyezné a homoszexuális pároknak az örökbefogadást.

Luc Chatel kormányszóvivő a felvetésre úgy reagált, hogy sem a kormány, sem Nicolas Sarkozy államfő nem támogat egy ilyen jellegű jogszabály-változtatást.

Civil szervezetek szerint több mint százezer olyan francia család létezik, amelyben azonos nemű szülők jogi elismerés nélkül nevelnek gyermeket.

Rovatok