Index Vakbarát Hírportál

Áradnak a folyók Romániában

2009. november 11., szerda 15:59

Árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Szamos és a Tisza folyók romániai szakaszán, mivel az elmúlt órákban az esőzések miatt megnőtt valamennyi folyó és patak vízhozama.

Anca Bont, a nagybányai vízgazdálkodási hatóság szóvivője elmondta, a Románia északnyugati részén fekvő Máramaros megye valamennyi folyójának vízszintjét figyelemmel követik, hogy idejében értesíthessék a helyi hatóságokat az esetleges áradásokról.

Az elmúlt napokban jelentős esőzések voltak, emiatt a Szamos, a Tisza, az Iza, a Visó, a Lápos és a Ruscova folyók vízhozama megnőtt, akárcsak a hegyi patakoké. A Tisza vízszintjének a megemelkedésében az ukrajnai esőzések is közrejátszanak, hiszen a folyó már Romániába is a szokottnál magasabb hozammal érkezik.

Több települést elöntött a víz

Romániában a Szerbiával szomszédos dél-nyugati Mehedinti, Gorj és Krassó-Szörény megyében áradásokról érkezett jelentés. A Realitatea hírtelevízió szerint a hatóságok narancssárga jelzésű, vagyis másodfokú árvízriadót rendeltek el, miután az esőzések miatt több települést is elöntött a víz.

A Cserna-folyó három méterrel megnőtt, ezért Herkulesfürdőn (Baile Herculane) a helyiek elhagyták házaikat. Egy Gorj megyei településen száz család szigetelődött el a külvilágtól, miután a Motru folyó elsodorta a település és a külvilág között kapcsolatot teremtő hidat.

Rovatok