Index Vakbarát Hírportál

Autoimmun betegséget okozhatott az influenzavakcina

2009. november 12., csütörtök 21:43 | tizennégy éve frissítve

Még vizsgálják, hogy van-e összefüggés a Guillain-Barre Szindróma és a védőoltás között. Franciaországban évente 1700-1800 ilyen betegség fordul elő.

Feltételezhetően a Guillain-Barre Szindróma (GBS) elnevezésű nagyon ritka, autoimmun, perifériás idegeket érintő gyulladásos betegséget regisztráltak Franciaországban egy az új típusú influenza ellen beoltott embernél, közölte csütörtökön a francia egészségügyi minisztérium.

A közlemény szerint a betegség enyhe formában jelentkezett kedden, és kedvező lefolyású.

Franciaországban csütörtökön kezdődött a lakosság oltási kampánya a H1N1-vírus ellen az alkalmilag kialakított oltási központokban, de egyelőre kevesen jelentkeztek az ingyenes vakcináért.

Az egészségügyi dolgozók oltása már egy hónappal ezelőtt megkezdődött, de alig tíz százalékuk oltatta be magát.

Súlyosabb esetben bénulást okozhat

Franciaországban évente 1700-1800, naponta öt GBS-esetet kezelnek kórházban, E kór a minisztérium szerint legtöbbször valamilyen gyulladásos, fertőzéses, vírusos betegség, köztük az influenza szövődményeként jelentkezik. Jellegzetes tünete a végtagokban jelentkező zsibbadás. Az esetek 80-85 százalékában a GBS maradandó tüntetek nélkül magától elmúlik.

Súlyosabb esetekben bénulást okozhat, de ennek kockázata nagyon kicsi: a szezonális influenza ellen beoltott embereknél átlagosan egymillióból egynél jelentkezik.

A minisztérium közleménye szerint annak megállapítása, hogy az érintett személynél a GBS összefüggésbe hozható-e a H1N1-elleni oltással és annak mellékhatásának tekintendő-e, további vizsgálatokat igényel. A France 2 közszolgálati televízió híradójában megszólalt szakértő szerint az is elképzelhető, hogy a beteg szervezete a vakcina beadása előtt már gyulladásos állapotban volt.

A franciák többsége nem oltatja be magát

A 65 millió lakosú Franciaország 712 millió euróért négy gyártótól összesen 94 millió oltóanyagot rendelt, mert az egészségügyi minisztérium azzal számol, hogy az oltást két részletben kell elvégezni.

Az oltási kampány a GlaxoSmithKline gyártó oltóanyagával kezdődött, mert egyelőre csak az érkezett meg Franciaországba.

A CSA közvélemény-kutatóintézet múlt heti felmérése szerint a franciák 76 százaléka nem kívánja magát beoltatni és csak 21 százaléka mondja biztosan, hogy kérni fogja a vakcinát, annak ellenére, hogy egy hónap alatt tízszeresére nőtt a megbetegedések aránya. A franciák leginkább az oltóanyag mellékhatásaitól tartanak. Jelenleg 362 ezer új típusú influenzás beteget tartanak számon az országban.

Rovatok