Index Vakbarát Hírportál

Brown: Európa még ötezer katonát küldhet Afganisztánba

2009. november 14., szombat 08:13

Gordon Brown brit kormányfő szerint az európai országok valószínűleg ötezer további katonát küldhetnek Afganisztánba.

Brown a BBC brit rádiónak adott pénteki interjújában elmondta: felvette a kapcsolatot az afganisztáni NATO-erőkbe katonákat küldő országok, valamint más államok vezetőivel, arra kérve őket, hogy vezényeljenek több katonát az afgán erők kiképzésére, illetve irányítására. Mint mondta, mintegy ötezer katonával nőhet majd így az afganisztáni nemzetközi haderő létszáma.

A brit miniszterelnök egyébként már közölte: országa kész ötszáz további katonát küldeni erősítésként az Afganisztánban harcoló mintegy 9000 fős brit kontingenshez, ha más NATO-országok hasonló erőfeszítést tesznek. Megfigyelők a mostani bejelentésről úgy gondolják, azzal Brown az afganisztáni jelenlétet mind jobban bíráló brit közvéleményt akarja meggyőzni, hogy nem csak London, de más államok is hajlandóak nagyobb szerepet vállalni az ottani erőfeszítésekben.

Brown egyébként csütörtökön megbeszélést folytatott Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral, s ezt követően Rasmussen közölte: magánbeszélgetések során más NATO-országok is csapaterősítéseket ígértek. Azt azonban nem akarta megmondani, konkrétan mely államokról van szó.

A Times című vezető konzervatív brit napilap szerdán azt írta, több ezer fős katonai erősítés afganisztáni kivezénylését fogja kérni a NATO-szövetségesektől Barack Obama amerikai elnök. A lap értesülése szerint Obama jóváhagyja ugyan az Afganisztánban állomásozó amerikai kontingens hozzávetőleg 35 ezer fős megerősítését, ám "legalább négyezer" katona kiküldését kéri a többi NATO-tagállamtól, elsősorban az afgán hadseregben szolgáló újoncok kiképzéséhez.

Rovatok