Index Vakbarát Hírportál

Chávez: Készüljünk a harcra és diétázzunk

2009. november 14., szombat 08:08

Hugo Chávez venezuelai államfő pénteken élesen bírálta és az Egyesült Államok "lakájának" mondta a kolumbiai elnököt, Alvaro Uribét, amiért katonai megállapodást kötött Washingtonnal. Chávez országa összes lakosát felszólította, hogy készüljön a harcra. Egyben azt is közölte, hogy rengeteg a kövér ember Venezuelában, és kérte híveit: étkezzenek egészségesebben, végezzenek testmozgást.

A venezuelai baloldali kormányzat már korábban is élesen bírálta az október végén aláírt amerikai-kolumbiai megállapodást, amelynek értelmében az Egyesült Államok hadereje a kábítószerkereskedelem és terrorizmus elleni harc keretében több kolumbiai támaszpontot is használhat. Chávez pénteki beszédében azt állította, hogy az "amerikai birodalom" fenyegetést jelent Venezuela számára. Az elnök szerint a kolumbiai bázisok használata egy háborús terv része, a támaszpontok lehetőséget teremthetnek az országa elleni elektronikai hírszerzésre, hogy azután bombákkal támadhassák Venezuela kulcsfontosságú pontjait, sőt akár puccsot is szervezhessenek ellene.

Nem tudni, összefügg-e a venezuelai lakosság harcra buzdításával, de Chávez beszédében mással is foglalkozott: szerinte az országban rengeteg a kövér ember. Az 55 éves politikus elmondta: a testmozgásnak és az egészséges étkezésnek köszönhetően ő maga már 9 kilót fogyott, de van még mit leadnia. Beszédében azt tanácsolta honfitársainak, iktassák ki az étrendből a sok spagettit és igyanak szójatejet, ami szerinte az öregedés ellen is jó.

Chávez egyébként újabban előszeretettel ad életvezetési tanácsokat a venezuelai lakosságnak. November elején például egy beszédében az energiatakarékosság fontosságáról beszélt és közölte: a villany felkapcsolása helyett járjanak az emberek éjszaka zseblámpával a vécére.

Rovatok