Index Vakbarát Hírportál

Még az idén lehet új START

2009. november 15., vasárnap 12:11 | aznap frissítve

Az amerikai és az orosz elnök optimistán nyilatkozott arról a szingapúri APEC-csúcstalálkozón, hogy decemberre elkészül az atomfegyverek számának csökkentéséről szóló, a START 1 szerződést felváltó új megállapodás.

Az orosz elnök elmondta, arra számít, hogy még az idén megegyeznek a START-egyezményt felváltó új szerződés szövegében. Dmitrij Medvegyev szerint már csak technikai kérdésekben kell konszenzusra jutniuk. Az amerikaiak szerint decemberre várható a megegyezés, ami addig nem léphet életbe, amíg a moszkvai és a washingtoni törvényhozás jóvá nem hagyja. Az atomfegyverek számának kölcsönös csökkentéséről szóló, hidegháború idején kezdeményezett, majd 1991-ben aláírt START-egyezmény december 5-én jár le.

 

Dmitrij Medvegyev kijelentette, Iránnak új szankciókkal kell szembenéznie, ha a teheráni atomprogram ügyében nem lesz előrelépés. "A célunk tiszta, és átlátható, meg kell bizonyosodnunk arról, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés célokat szolgál" - mondta Medvegyev hozzátéve, ha nem sikerül megegyezni, akkor "kénytelenek vagyunk más irányba lépni".

A legutóbbi javaslat szerint az iráni uránt Oroszországban és Franciaországban átalakítanák az iráni erőművekben használható fűtőelemekké. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) által kidolgozott tervre Teherán még nem válaszolt hivatalosan.

Obama Mianmarnak üzent

Barack Obama közben arra szólította fel a mianmari (burmai) katonai junta kormányfőjét, hogy engedjék szabadon Aung San Suu Kyi ellenzéki vezetőt. Az amerikai elnök a délkelet-ázsiai országokat tömörítő ASEAN 10 vezetőjével folytatott különtalálkozóján hozta fel az ügyet. Hivatalos megbeszélés 43 éve nem volt amerikai elnök és burmai vezető között, az utóbbi években pedig az Egyesült Államok rendre bojkottálta - Mianmar miatt - az ASEAN programjait, ha a katonai junta vezetői is jelen voltak.

 

A Nobel-békedíjas politikusasszony pártja megnyerte az 1990-es választásokat, de a katonai vezetés azóta sem adta át neki a hatalmat. Suu Kyi az elmúlt csaknem két évtized alatt 14 évet töltött őrizetben. Legutóbb augusztusban hosszabbították meg házi őrizetét.

Rovatok