Index Vakbarát Hírportál

Kadhafi: Jézus hasonmását feszítették meg

2009. november 16., hétfő 19:53 | aznap frissítve

A FAO csúcstalálkozójára Rómába érkező Kadhafi líbiai elnök száz fiatal lánynak tartott előadást a kereszténységről és az iszlámról a líbiai nagykövetségen. A résztvevők csalódottan távoztak, mert többségük egy Berluconi-féle fergeteges partira számított.

A líbiai elnök több száz vonzó fiatal nő között töltött több órát Rómában vasárnap este, és arra buzdította őket, hogy térjenek át az iszlámra. Az olasz média hétfői beszámolóit idéző AFP szerint Kadhafi arról is beszélt, hogy nem Jézust, hanem egy hasonmását feszítették keresztre.

Az észak-afrikai ország vezetője az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csúcstalálkozójára érkezett az olasz fővárosba. A vallási kérdésekről tartott egyik előadásán legalább 170 centiméter magas, 18 és 35 év közötti nők vehettek részt a miniszoknyát vagy mélyen dekoltált ruhát pedig megtiltották.

A nőket egy ügynökség válogatta, amely azt ígérte a jelentkezőknek, hogy ötven eurót és "egy kis líbiai ajándékot" fognak kapni. A megjelent hölgyek között volt a Corriere della Sera nevű lap egyik munkatársa, aki fényképeket készített és tudósított az eseményről. A riporternő szerint a legtöbb résztvevő arra számított, hogy Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök egyik elhíresült partijához hasonló rendezvényre érkezik, ehelyett egy nagy üres teremben várakozhattak a líbiai vezetőre.

Többeket megbotránkoztatott a líbiai vezető előadásának több kijelentése. "Önök azt is hiszik, hogy Jézust keresztre feszítették, pedig ez nem így van. Isten a mennybe emelte őt, és egy rá hasonlító embert feszítettek meg. A zsidók meg akarták ölni Jézust, mert ő a helyes útra akarta terelni Mózes vallását. Jézust a zsidóknak küldték, Mohamedet viszont az egész világnak. Bárki, aki nem Mohamed útját követi, hibát vét" - magyarázta Kadhafi.

Hosszasan beszélt olaszországi útjairól, találkozásairól Silvio Berlusconi kormányfővel, majd rátért az iszlámra. "A nők oldalán állok, hiszem, egyenlő jogokat és kötelességeket kell biztosítani a nők és a férfiak számára. A nők kötelességeit ugyanakkor sajátosságaikhoz kell igazítani" - mondta a nők szerepéről  aziszlám világban.

A hölgyek két órán át hallgatták a politikust, aki előadása végén felszólította őket, hogy térjenek át az iszlámra, majd búcsúzóul a Korán, illetve Kadhafi-idézetek egy-egy példányával ajándékozta meg a résztvevőket. A beszámolók szerint a részvevőket nem nyűgözte le a Líbia római nagykövetségén tartott est, "még egy pohár vizet sem adtak" nekik.

Rovatok