Index Vakbarát Hírportál

Obama megint mélyen meghajolt

2009. november 16., hétfő 01:51

Többen bírálták Barack Obamát, amiért meghajolt a japán császár előtt. Áprilisban a szaúdi király előtt hajolt meg, sok amerikai szerint az Egyesült Államok elnökéhez méltatlanul.

Barack Obama amerikai elnök megint szokatlanul mélyen meghajolt egy külföldi uralkodó előtt, ezúttal a japán császárt köszöntötte sok amerikai szerint az Egyesült Államok elnökéhez méltatlan tiszteletadással, írta a Los Angeles Times a hétvégén.

A Drudge Report amerikai konzervatív portál címoldalán közölt fotót arról, hogy az ázsiai körúton tartózkodó Obama csaknem derékszögben meghajolt, amikor kezet fogott Akihitóval Tokióban.

A Times szerint Obama mély tiszteletadása bizonyára kedvező fogadtatásra talál Japánban, főleg az idősebbek körében, akik tudják, hogy ez a gesztus a császár iránti tisztelet jele. Az Egyesült Államokban azonban némelyeknek jobban tetszett volna, ha Obama nem dől ennyire előre a császár üdvözlésekor.

Az amerikai ellenzéki sajtó áprilisban azért támadta Obamát, mert a G20-csoport londoni csúcstalálkozóján meghajolt Abdullah szaúdi király előtt. A The Washington Times akkor rámutatott: amerikai elnök még nem tett ilyen gesztust szaúdi vagy más király felé, és Obama megsértette a protokollt, a hagyományos meghajlást ugyanis az uralkodó alattvalóitól várják el, nem partnereitől.

A Fehér Ház annak idején azzal hárította el a bírálatokat, hogy az elnök valójában nem hajolt meg, csak két kézzel szorította meg a nála alacsonyabb uralkodó kezét. Az esetről készült, az internetre is felkerült videón viszont jól látható, hogy Obama derékból, majdnem 45 fokos szögben meghajolt Abdalláh előtt.

Rovatok