Index Vakbarát Hírportál

Lassan kihátrálnak a szövetségesek Afganisztánból

2009. november 17., kedd 06:22

Nagyszabású nemzetközi Afganisztán-konferencia összehívásának tervét jelentette be 2010 elejére a brit kormányfő, egyenes utalással arra, hogy a rendezvény fő napirendi pontja a biztonsági feladatok átadási menetrendjének kijelölése lesz.

Beszédet mondott a brit miniszterelnök a londoni City polgármestere, a Lord Mayor hétfő esti hagyományos éves bankettjén. Gordon Brown kijelentette: szeretné, ha már 2010-ben megkezdődne a feladatok fokozatos, "térségről térségre történő" átadása az afganisztáni biztonsági erőknek.

Brown szerint a jövő évi londoni NATO-konferencia célja lesz az átadási folyamat menetrendjének meghatározása. Brown szándéka szerint a rendezvény feladatai között szerepel majd annak az átfogó politikai keretnek a felvázolása is, amely lehetővé teszi az afganisztáni tevékenység hadműveleti stratégiai céljainak teljesítését.

Jóllehet a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal a beszéddel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Brown "nem kivonulási csúcsértekezletet" tervez, mégis ez az eddigi legegyértelműbb utalás az Afganisztánban harcoló nemzetközi koalíció valamely vezetője részéről arra, hogy 2010-ben megkezdődhet a katonai feladatok átadása a helyi erőknek.

Előrelépés helyett kivonulás

A brit hadsereg egyre súlyosabb veszteségei miatt mind nagyobb nyomás nehezedik Londonra az afganisztáni brit katonai kontingens hazahívása végett. Afganisztánban eddig 234 brit katona esett el, közülük 97 az idén. A brit hadsereg a II. világháború óta egyazon hadszíntéren csak egyszer szenvedett az afganisztáninál nagyobb emberveszteséget: 1982-ben, a Falkland-szigetekért Argentínával vívott 74 napos háborúban 255 brit katona halt meg.

A BBC megbízásából minap elvégzett legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a britek 64 százaléka nem tartja megnyerhetőnek az afganisztáni háborút, és 63 százalékuk szerint a brit erőket "a lehető leggyorsabban" ki kell vonni Afganisztánból.

Az afganisztáni NATO-hadműveleteket londoni szakelemzők sem minősítik sikeresnek. A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) - az egyik vezető londoni hadászati kutatóműhely - a világ katonai-biztonsági helyzetéről nemrég kiadott idei jelentésében azt írta, hogy az afganisztáni konfliktus eddigi nyolc éve után sincs semmiféle tényleges jele tartós előrelépésnek a nemzetközi stabilizációs erőfeszítések egyetlen területén sem.

Gordon Brown azonban hétfő esti beszédében az eredmények közül kiemelte, hogy az al-Kaida terrorhálózat "jelenleg nem folytat semmiféle tevékenységet" Afganisztánban. A kormányfő hozzátette ugyanakkor: ha a tálibok ismét hatalomra jutnának, az olyan környezetet teremtene, amely újból lehetővé tenné az al-Kaida és más terrorcsoportok működését az országban.

Rovatok