Index Vakbarát Hírportál

Bíróság elé állhat hat brit politikus

2009. november 19., csütörtök 07:42 | aznap frissítve

Három nemes és három munkáspárti politikus esetében kell döntenie az ügyészségnek január végéig, hogy vádat emelnek-e ellenük a költségtérítési csalások miatt.

Vádemelést javasol a Scotland Yard az ügyészségnek három Munkáspárti parlamenti képviselő – Elliot Morley, David Chaytor és Jim Devine –, valamint a Lordok Háza három tagja – Uddin bárónő, Hanningfield lord és Clarke, Hampstead lordja – ellen a költségtérítési botránnyal kapcsolatban. Ezt a botrányt kirobbantó brit lap, a Daily Telegraph közölte szerdán.

Az újság szerint mindegyikük ellen csalás megalapozott gyanújával javasol vádemelést a rendőrség. Az ügyésznek január végéig kell eldöntenie, hogy indít-e bűnvádi eljárást. Az ügyészségnek azt is mérlegelnie kell, hogy csalás miatt, vagy csupán könyvelési manipuláció miatt álljanak-e bíróság elé, az előbbiért legfeljebb tíz, utóbbiért maximum hét év szabadságvesztés jár.

A Telegraph szerdai hírét a Scotland Yard nem kívánta sem cáfolni, sem megerősíteni. A lap szerint fél éven át nyomoztak a hat politikus ellen abban a vizsgálatsorozatban, amelynek keretében összesen 27 parlamenti képviselő pénzügyeit nézte át az adóhatóság, mint most kiderült, a rendőrség.

A Daily Telegraph, a legnagyobb brit jobboldali napilap, valamint vasárnapi testvérlapja, a Sunday Telegraph május elejétől közölte napi cikkekben, hogy a kormányzó Munkáspárt és az ellenzéki Konzervatív Párt, bizonyos esetekben pedig a Liberális Demokraták alsóházi képviselői milyen képtelen indokokkal nyújtottak be költségtérítési igényeket az elmúlt években.

A Daily Telegraph cikksorozata szerint a legnagyobb összegeket - volt úgy, hogy több tízezer fontot - a képviselői lakásként bejelentett ingatlanok felújítási, bútorozási, felszerelési költségei után számolták el a parlament tagjai. Egyes esetekben kiderült, hogy vidéki nyaralókról és hozzátartozók lakásairól van szó. Előfordult, hogy a közköltségen tatarozott ingatlant a felújítás után a képviselő több százezer fontért eladta. Az ügy kipattanása után Gordon Brown miniszterelnök és David Cameron, a Konzervatív Párt vezére nyilvánosan elnézést kért.

Rovatok