Index Vakbarát Hírportál

Fizet a Scotland Yard a lelőtt brazil családjának

2009. november 23., hétfő 20:26

Kártérítést fizet a brit rendőrség a négy éve, ártatlanul lelőtt brazíliai fiatalember családjának. Erről állapodott meg hétfőn a rendőrség és a fiatalember családja. Konkrét összeget nem közöltek.

Az áldozatot, Jean Charles de Menezest 2005-ben a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának nyomozói öngyilkos merénylőnek nézték, ezért lelőtték, két héttel azután, hogy Londonban terroristák robbantásos merényletet követtek el tömegközlekedési járműveken.

A brit főváros elleni támadásokban 56-an haltak meg 2005. júliusában.Az áldozat hozzátartozói és a Scotland Yard közös közleménye szerint Jean Charles de Menezes családja "örömmel vette tudomásul, hogy a kártérítési csomagban sikerült megállapodni, amelynek eredményeképp maguk mögött hagyhatják végre a történteket, és újra visszatérhetnek saját életükhöz". A brit rendőrség munkatársa John Stephenson hétfőn ismételten bocsánatot kért Menezes haláláért.

A megállapodás összegét nem közölték. Azt azonban igen, hogy további részleteket nem is fognak elárulni a kártérítési megegyezésről. A brit Daily Mail napilap információi szerint 100 ezer fontról, azaz csaknem 30 millió forintról lehet szó.

Jean Charles de Menezest 2005. július 22-én, a London ellen megkísérelt második - sikertelen - robbantásos merénylet után egy nappal lőtték agyon a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának nyomozói, akik azt hitték, hogy a fiatalember öngyilkos merényletre készül. Az akkori rendőrségi beszámoló szerint a 27 éves brazil egy olyan házból lépett ki, amelyet az osztag éppen figyelt. Menezes állítólag nem állt meg a rendőrök felszólítására, hanem berohant a dél-londoni Stockwell metróállomásra, és egy éppen indulni készülő szerelvény egyik kocsijában próbált elrejtőzni. Az üldöző rendőrök utolérték, és egyikük hétszer fejbe lőtte.

A Scotland Yard annak idején 24 órán át ragaszkodott ahhoz az első bejelentéshez, hogy de Menezesnek köze volt a londoni merényletekhez, de aztán ez a teória tarthatatlanná vált, és a londoni rendőrség beismerte a tragikus tévedést. A rendőr úgy fogalmazott később, egyik bírósági meghallgatásán - amelyen jelen volt az áldozat anyja -, hogy egész életén át fogja hurcolni magában szörnyű tévedésének emlékét. "Őszinte részvétemet nyilvánítom a családnak, nagyon, nagyon tiszteletteljesen szeretném kifejezni ezt nekik." - mondta a rendőr, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra.

Rovatok