Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztett börtönt kapott a német Robin Hood

2009. november 25., szerda 12:35

A gazdag ügyfelek számlájáról kezdeményezett átutalásokkal takargatta egy német banki alkalmazott, hogy kerettúllépést engedélyezett szegény ügyfeleinek. 117 tranzakcióval 11 millió eurót mozgatott át, de a bankot végül így is 1,5 millió eurós veszteség érte. A bíróság azért volt elnéző, mert a nő maga nem gazdagodott, és csekélyke nyugdíjából elkezdte kártalanítani volt munkáltatóját.

22 hónapos, felfüggesztett börtönre ítélte a bonni bíróság azt a német sajtóban csak Röbin Hoodként emlegetett bankalkalmazottat, aki gazdag ügyfelek kárára juttatta pénzhez szegény ügyfeleit.

A BBC jelentése szerint a nő rendszeresen engedélyezte a szegény ügyfeleknek a kerettúllépéseket, a veszteséget pedig gazdag ügyfelek számláiról kezdeményezett átutalásokkal fedezte. 117 tranzakció során összesen több mint 11 millió eurót (2,95 milliárd forintot) mozgatott át.

A bankot végül így is 1,5 millió eurós (400 millió forintos) veszteség érte, ennyi pénzt nem tudtak visszafizetni a keretüket túllépő ügyfelek. A gazdag ügyfeleket nem érte kár.

A már nyugdíjas banki alkalmazottat akár négy év börtönre is ítélhették volna, de a bíróság engedékeny volt vele, mivel a tranzakciókból személyesen nem profitált, és elég büntetésnek találták, hogy emiatt elvesztette állását.

Ráadásul vállalta, hogy nem túl magas nyugdíjából kártalanítja a bankot, már meg is kezdte a törlesztéseket.

Rovatok