Index Vakbarát Hírportál

Blair 8 hónappal az invázió előtt tudta, hogy az iraki háború jogtalan

2009. november 29., vasárnap 15:20

Bár Tony Blair eddig kitartóan tagadta, hogy bárki kétségeket fogalmazott volna meg neki az iraki háború legalitásával kapcsolatban, egy most nyilvánosságra hozott bizonyíték szerint már nyolc hónappal a harcok kitörése előtt írásban figyelmeztette a jogsértés lehetőségére legfőbb ügyésze. Lord Goldsmith alapos fejmosást kapott, hogy legközelebb akkor és azt írja, amit Blair kér.

Megdöbbentő bizonyítékot tárt fel a Mail on Sunday az iraki brit szerepvállalást vizsgáló bizottság engedélyével Tony Blair egykori miniszterelnök meghallgatása előtt. A lap négy és fél éve már nyilvánosságra hozta a volt legfőbb ügyész, Lord Goldsmith két héttel a háború kezdete előtt írt levelét, amelyben arra figyelmeztette Blairt, hogy a háború "jogilag megalapozatlan lehet". A most nyilvánosságra hozott dokumentum szerint Goldsmith 2002 júliusában, nyolc hónappal a háború előtt kelt levelében teljes egészében illegálisnak minősítette a kormányfő háborús terveit.

A levélben hangoztatott érvei pedig a háború megkezdésének napján is fennálltak. A bizonyíték nehéz helyzetbe hozhatja Blairt, aki a bizottság előtt aligha védekezhet azzal, hogy jóhiszeműen vitte háborúba Nagy-Britanniát, írja a Mail on Sunday.

Minden jogalapot nélkülöz

Lord Goldsmith, aki Blair közeli barátjaként a miniszterelnök javaslatára kapott főuri rangot, és lett legfőbb ügyészként a kormánykabinet tagja, a kormány 2002. július 23-i ülése után írta meg levelét. Blair ezen a kormányülésen jelentette be, hogy Nagy-Britannia és az Egyesült Államok rezsimváltást tervez Irakban.

Goldsmith ezután négy pontban fogalmazta meg ellenvetéseit. A Legfőbb Ügyész hivatalos levélpapírján, de közeli kapcsolatukat kifejező bizalmas hangnemben, "Kedves Tony!" megszólítással kezdődő, "Barátsággal, Peter" aláírással végződő levelében azt írta, 1. a rezsimváltás nem elég indok a háború megkezdéséhez; 2. bár az ENSZ elismeri az önvédelem jogát, de Nagy-Britannia fenyegetettség hiányában erre aligha hivatkozhat; 3. az ENSZ ugyan engedélyezi a humanitárius beavatkozásokat, de Irak esete nem kvalifikál; 4. a kilencvenes évek ENSZ-határozatai sem adnak felhatalmazást Szaddám Huszein uralmának erőszakos megdöntésére.

A levél azzal zárul, hogy "a helyzet persze még változhat", de a háború kezdetéig nem változott, írja a Mail on Sunday.

Nem szerették, ha bárminek nyoma marad

A lap beszámolója szerint Goldsmith levele hatalmas vihart kavart a miniszterelnöki rezidencián. Blair még a kormánya előtt is titokban tartotta, és csak legközelebbi bizalmasainak mutatta meg. Közülük ketten, Morgan bárónő és Lord Falconer azonnal kezelésbe vették Goldsmithet, akit kioktattak, hogy ilyesmiket nem szabad leírni, mert annak nyoma marad. Azt is közölték vele, hogy akkor és azt irkáljon, amikor Blair megkéri.

A Mail on Sunday szerint Goldsmith a következő hónapokban a stressz miatt 19 kilót fogyott, és többé nem hívták meg a kormánykabinet üléseire.

A falnak szegezték

Két héttel a háború kitörése előtt Goldsmith újra megfogalmazta kételyeit. A Mail on Sunday forrásai szerint Morgan bárónő és Lord Falconer ekkor újra felkeresték és "többé-kevésbé a falnak szegezték". Ezután Goldsmith újabb véleményt adott ki, melyben óvatos megfogalmazásban jogilag elfogadhatónak nevezte a hadüzenetet.

Blair az elmúlt években Goldsmith ez utóbbi állásfoglalására hivatkozva utasította el, hogy a harcok kezdete előtt bárki is figyelmeztette volna rá, hogy a háború a nemzetközi jogba ütközhet.

Rovatok