Index Vakbarát Hírportál

Irán meghatszorozná urándúsító kapacitását

2009. november 29., vasárnap 18:31

Irán provokációval reagált a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség elítélő határozatára. Az IAEA csütörtökön hozott határozatot Irán ellen a nemrégiben felfedezett, titkos kumi urándúsító ügyében. A határozatra válaszul Teherán további hat - elmondásuk szerint természetesen békés célú - urándúsító építését jelentette be. Az atomreaktorok ellátásához egy dúsító is sok.

Tíz új urándúsítót építene a meglévő natanzi és a nemrég felfedezett titkos kumi üzem mellé Irán, jelentette be a helyi állami média. Az urándúsító kapacitások ilyen mértékű növelése teljesen hiteltelenné teszi azt az iráni állítást, mely szerint az ország atomprogramja kizárólag békés célú - az atomreaktor ellátásához egy dúsító sem szükségszerű.

Az iráni kormány korábban öt újabb dúsító építését tervezte, ehhez csaptak hozzá vasárnap újabb ötöt, jelentette a CNN. Iránt a héten elítélte az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynöksége (IAEA), amire válaszul Teherán előbb a kapcsolatok megszakításával, most pedig a nyilvánvalóan provokációnak szánt bejelentéssel reagált.

A hivatalos iráni hírügynökség, az IRNA jelentése szerint Mahmúd Ahmadinezsád elnök a bejelentéskor szokás szerint azt állította, hogy az urándúsítók békés célokat szolgálnak. Ezt abból vezette le, hogy Iránnak évi 250-300 tonna dúsított uránra lenne szüksége, ezt pedig félmillió uráncentrifuga tudja előállítani. A natanzi urándúsítóban 54 ezer centrifuga fér el, azaz a 12 üzemben összesen 648 ezer centrifuga működhetne.

A nemzetközi közösség szerint Iránnak egyáltalán nincs szüksége urándúsítókra, mivel a dúsított uránt akár az atomprogramban amúgy is stratégiai partner Oroszországtól is beszerezhetné.

Az IAEA csütörtökön fogadott el Iránt elítélő határozatot - ilyenre utoljára 2006-ban volt példa, az azóta eltelt időben az Irántól földgázt és kőolajat is vásárló Kína, illetve az atomprogramban aktív szerepet játszó Oroszország minden elítélő nyilatkozatot megvétózott. Most azonban még a kínaiakat és az oroszokat is felháborította, hogy Irán megpróbálta eltitkolni második urándúsító üzemét - ami ezek alapján feltételezhetően aligha békés célokra termelt. Az IAEA finom megfogalmazásában Irán tettei "nem járulnak hozzá a bizalomépítéshez.

Az IAEA a határozatban az urándúsítás teljes felfüggesztését követelte Irántól.

Rovatok