Index Vakbarát Hírportál

Irán nem akar kilépni az atomsorompóból

2009. november 30., hétfő 19:45

Irán nem akar kilépni az atomsorompó-szerződésből, jelentette ki hétfőn Ali Akbar Szalehi, az iráni atomenergia-ügyi szervezet vezetője.

"Lelki vezetőnk azt mondja, hogy bűn atomfegyvert szerezni. Ha atomfegyverhez akarnánk jutni, elhagynánk az atomsorompó szerződést. Nem akarunk kilépni a szerződésből" - mondta Ali Akbar Szalehi, az iráni atomenergia-ügyi szervezet vezetője Busehrben, ahol Szergej Smatko orosz energetikai miniszterrel tárgyalt az ott orosz segítséggel épülő első iráni atomerőmű átadásáról.

A miniszter nem nevezett meg konkrét időpontot az üzembe helyezésre, de az építkezés gyors befejezését ígérte. Később viszont két, magát megnevezni nem akaró forrás azt közölte, hogy Moszkva jövő márciusban, az iráni újév idején tervezi beindítani az erőművet, s erre adott utasítást az orosz szakértőknek.

Smatko azért látogatott Iránba, mert most folyik a különböző berendezések legfontosabb próbái. A miniszter közölte, hogy Oroszország szeretné, ha el lehetne kerülni az iráni atomprogramról folyó vita elmérgesedését, és reméli, hogy folytatódni fognak a tárgyalások Teherán és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) között.

Oroszországnak az az érdeke, hogy konstruktív megállapodás szülessék Irán és a hat nagyhatalom között - mondta Smatko, miután találkozott Manusehr Mottaki iráni külügyminiszterrel. Emlékeztetett arra, hogy Irán 20 ezer megawatt áramtermelő kapacitást akar kiépíteni a következő 15-20 évben, s Oroszország szeretne részt venni ebben a programban. Busehrben egy ezer megawattos erőmű épül, de az átadása egyre csúszik.

Oroszország múlt pénteken maga is megszavazta a NAÜ Iránt elítélő határozatát, amelyet az iszlám köztársaság atomprogramjának gyanús vonatkozásai miatt hoztak. Az iráni parlament vasárnap felszólította Mahmúd Ahmadinezsád kormányát, hogy válaszul szűkítse az együttműködést az ügynökséggel.

Rovatok