Index Vakbarát Hírportál

Német-izraeli kormányülés lesz Berlinben

2009. november 30., hétfő 07:08

A német és az izraeli kabinet együttes ülést tart Berlinben hétfőn, a másodikat a két ország történetében.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hat minisztere társaságában érkezik Berlinbe, köztük lesz Avigdor Lieberman külügy- és Ehud Barak védelmi miniszter is. A német kancellár és az izraeli kormányfő a nap folyamán megkoszorúzza a nácik által meggyilkolt európai zsidók emlékművét, a Berlin központjában lévő holokauszt-emlékművet.

Angela Merkel kancellár legutóbb 2008 márciusában tett látogatást Izraelben, ez alkalommal tartották meg Jeruzsálemben az első közös kormányülést, és a felek annak rendszeres folytatásában állapodtak meg.

A hétfői együttes ülés legfőbb témája a közel-keleti helyzet lesz. Németország hosszú ideje hangsúlyozza, hogy Izrael biztonsága számára kulcsfontosságú, és annak védelme történelmi kötelessége. A kancellár ugyanakkor az elmúlt időszakban több alkalommal is leszögezte, hogy kormánya az úgynevezett kétállami megoldás, azaz Izrael és egy független palesztin állam egymás mellett létezésének híve. A szemben álló feleket közvetlen tárgyalásokra szólította fel, és közvetve bírálta  az izraeli telepek - palesztin területen történő - létrehozását.

A másik fő téma az iráni atomprogram. A két kormány egyetért abban, hogy Teherán nukleáris programja súlyos veszélyt jelent a térség számára.

Rovatok