Index Vakbarát Hírportál

Egy szélsőséges kaukázusi szervezet vállalta a vonatrobbantást

2009. december 2., szerda 09:05 | aznap frissítve

Egy szélsőséges kaukázusi szervezet jelentkezett szerdán a Nyevszkij expressz elleni, 26 halálos áldozatot követelő robbantásos merénylet elkövetőjeként, de a csecsen belügyminisztérumban blöffnek tartják nyilatkozatát.

A KavkazCenter hírportál közölte, hogy a szerkesztőségébe érkezett egy levél a Doku Umarov vezette Kaukázusi Emirátus nevű szervezet "vezérkarától", amely közli, hogy egyik "diverzánscsoportja" hajtotta végre pénteken a Moszkvából Szentpétervárra tartó expressz elleni támadást, amelyen - teszi hozzá a szervezet - "főként Oroszország vezető csinovnyikjai utaznak".

A szervezet szerint a vonatrobbantást Doku Umarov utasítására az év elején eltervezett, stratégiailag fontos oroszországi létesítmények elleni támadássorozat részeként hajtották végre. A szervezet emlékeztet arra: tavasszal a Kaukázusi Emirátus vezetői úgy döntöttek, hogy Oroszország területére helyezik át a "diverzánsháborút", s jelenleg elektromos távvezetékek, olaj- és gázvezetékek ellen hajtanak végre támadásokat, amelyek közül sok egyelőre még előkészítés alatt áll.

A szervezet kijelenti: mindent megtesz azért, hogy kiterjessze harcát Oroszország területén. Folytatják akcióikat addig, amíg a "megszállók a Kaukázusban nem vetnek véget azon politikájuknak, hogy pusztán vallási alapon gyilkolnak egyszerű muzulmánokat" - írták.

A szervezet igazságos büntetésnek tartja ezeket a támadásokat, mert az orosz lakosság támogatja az orosz kormány effajta politikáját. Ennek ellenére a "vezérkar" közli, hogy igyekszik elkerülni az áldozatokat a fegyvertelen lakosok körében.

Az orosz szövetségi szervek nem kívántak reagálni a szervezet bejelentésre, de a csecsen belügyminisztériumban közölték, hogy ellenőrzik a levél hitelességét, mert kételkednek abban, hogy Doku Umarov képes lenne nagyszabású terrorakciók végrehajtására Csecsenföldön vagy Oroszország más térségeiben. A belügyminisztérium egyik illetékese "blöffnek" nevezte Umarov közelmúltbeli bejelentéseit az állítólagos terrorcselekményekről. Szerinte Umarov ezekkel csupán ismét fel akarja hívni magára a figyelmet.

A csecsen belügyminisztérium szerint Umarov a hegyekben bujkál, és 16-19 éves fiatalokat próbál toborozni. "Jelenleg Umarov mellett egy kis fegyveres csoport van, de ő nem tud parancsokat osztogatni, és összehangolni az elkülönült bűnbandák tevékenységét, mivel fél rádiókapcsolatot teremteni velük" - mondta a csecsen belügyi illetékes.

Rovatok