Index Vakbarát Hírportál

Kelet-Jeruzsálem miatt bírálják Izraelt

2009. december 3., csütörtök 21:43

Egy eddig nem nyilvánosságra hozott EU-jelentés kifogásolja, hogy Izrael 2009-ben is folyamatosan gyengíti a Kelet-Jeruzsálemben élő palesztin közösséget, és elválasztja a városrészt Ciszjordániától. Az izraeli külügyi szóvivő szerint a kiszivárgott jelentés csak a palesztinok véleményét tartalmazza.

Az Európai Unió élesen bírálja Izrael kelet-jeruzsálemi politikáját, azzal vádolva a zsidó államot, hogy aktívan folytatja telepítési tevékenységét az 1967-ben annektált városrészben, állítja az EU egyik kiszivárgott titkos jelentésére hivatkozva a Háárec című izraeli napilap. Az idei év kelet-jeruzsálemi eseményeit a terjeszkedés folytatása, a helyi palesztinok fokozatos elűzése és házaik lerombolása jellemezte, állítják.

A jelentés szerint Izrael aktívan folytatja Kelet-Jeruzsálem törvénytelen annektálását, amikor gyengíti a városrész palesztin közösségét, akadályozza a palesztinok városfejlesztési tevékenységét és elválasztja Kelet-Jeruzsálemet Ciszjordánia területétől.

Jigal Palmor izraeli külügyi szóvivő a jelentést tisztességtelennek nevezte, mert szerinte az kizárólag a palesztinok számadatait és véleményét tartalmazza. "A palesztinok propagandáját hirdeti, és ezért nem hozták még nyilvánosságra" - vélte a szóvivő a dokumentumról. Egy másik javaslat miatt jobban aggódik az izraeli kormányzat.

A héten Izrael kemény hangú közleményben figyelmeztette az Európai Uniót, hogy ne ismerje el a leendő Palesztina fővárosaként Kelet-Jeruzsálemet. Diplomáciai források Brüsszelben kiszivárogtatták ugyanis, hogy Svédország, az unió soros elnöke egy ilyen értelmű puhatolózó kezdeményezést köröztet a tagállamok között, és állítólag már a jövő héten, a külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásán kikéri hozzájárulásukat. Svédországban nem fűztek megjegyzést a kiszivárogtatáshoz.

Noha a javaslatot valószínűleg nem fogadják majd el, az izraeli külügyminisztérium mégis tiltakozott. A véleménye szerint egy ilyen lépéssel az EU kizárná magát a jelentős közvetítő tényezők közül az izraeli-palesztin tárgyalásokon.

Rovatok