Index Vakbarát Hírportál

Nem csitul a Flores halála körüli botrány

2009. december 3., csütörtök 15:53

Két bolíviai ellenzéki képviselő érkezett Magyarországra, hogy részleteket tudjon meg Rózsa Flores meggyilkolásának ügyéről. Csütörtökön a Külügyminisztériumban tárgyaltak. A magyar fél azt próbálja elérni, hogy a Bolíviában működő konzuli szolgálat naprakész tájékoztatást kapjon a letartóztatásban lévő Tóásó Elődről. Valószínű, hogy még nem emeltek vádat ellene.

Magyarország nyitott a nemzetközi vizsgálat iránt az áprilisi Santa Cruz-i kommandósakció ügyében, ugyanakkor továbbra is várja a tájékoztatást a bolíviai hatóságoktól, közölte Berta Krisztina, a Külügyminisztérium konzuli főosztályának vezetője csütörtökön, miután találkozott két bolíviai ellenzéki parlamenti képviselővel, akik Dublin után Budapesten tájékozódnak.

Bernardo Montenegro és Pablo Banegas tagja volt annak a La Paz-i parlamenti vizsgálóbizottságnak, amely a Rózsa-ügyet és a kommandósakciót vizsgálta. A testület kormánypárti része - majd a törvényhozás is - olyan jelentést fogadott el, amely szerint szakadár Santa Cruz-i politikai és pénzügyi vezetők álltak a Rózsa-csoport mögött.

Az ellenzéki tagok távollétében november közepén jóváhagyott jelentést Evo Morales bolíviai elnök ellenzéke elutasítja. Képviselőik korábbi nyilatkozata szerint a kormánypárt azért akarja gyorsan félretenni az ügyet, mert olyan kellemetlen bizonyítékok is napvilágra kerültek, amelyek közvetve a kormány egyes tagjainak érintettségére utalhatnak.

A Külügyminisztériumban tartott megbeszélésén a két ellenzéki képviselő hangsúlyozta, hogy szerintük a teljes igazságot csak független nemzetközi vizsgálóbizottság derítheti ki. A konzuli szolgálat vezetője hozzátette, a megbeszélésen - amelyen az igazságügyi tárca szakértője is jelen volt - kiemelte, Magyarország továbbra is konzuli és nem politikai ügyként kezeli a történteket, és tájékoztatást kér arról, hogy a letartóztatott magyar állampolgár fogva tartásának körülményei megfelelnek-e a nemzetközi előírásoknak, illetve, hogy vádat emeltek-e ellene, és a hatóságoknak milyen bizonyítékaik vannak.

Emlékeztetett, Balázs Péter külügyminiszter november 13-án levélben kérte bolíviai kollégája közbejárását, hogy a magyar konzuli szolgálat naprakész tájékoztatást kapjon a nyomozás állásáról a magyar állampolgárokat is érintő április 16-ai Santa Cruz-i fegyveres akció ügyében, de ez azóta sem történt meg.

Bolíviai belbiztonsági kommandósok április 16-án, egy állítólagos terroristacsoport erőszakos felszámolásakor, agyonlőtték a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és Michael Dwyer ír állampolgárt a Santa Cruz-i Las Americas szállodában. A szintén szovátai, de magyar állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot letartóztatták. A kormány terrorizmussal, valamint szakadár fegyveres erő szervezésével vádolja valamennyiüket és az állítólag őket felfogadó bolíviai üzleti-politikai csoportosulást.

Bernardo Montenegro és Pablo Banegas a szaktárca képviselőjének elmondta, úgy tudják, még nem volt vádemelés, az ügy minősítése is bizonytalan, mivel több bűncselekmény - köztük terrorcselekmény, fegyveres felkelés elkövetése - is felmerült  A magyar fél kérésére, segítsenek abban, hogy a letartóztatott magyar állampolgár konzuli védelemhez és a nemzetközi standardoknak megfelelő eljáráshoz jusson, azt mondták, megteszik, amit tudnak.

Magyarország nyitott a nemzetközi vizsgálatra, ugyanakkor figyel arra, hogy "másokban erre milyen készség van" - közölte Berta Krisztina. A két bolíviai képviselő beszámolója szerint az ír fővárosban, ahol a budapesti konzultáció előtt jártak, a dublini kormányzat szintén nyitottságot jelzett a független nemzetközi felülvizsgálatra.

Bernardo Montenegro és Pablo Banegas a magyar fővárosból Brüsszelbe utazik, ahol európai parlamenti képviselőkkel konzultál az ügyben.

Rovatok