Index Vakbarát Hírportál

Kétszáz újabb katonát küldünk Afganisztánba

2009. december 4., péntek 18:53 | aznap frissítve

Magyarország kétszáz újabb katonát küld Afganisztánba, ezzel ötszáznál is több katona szolgál majd az ázsiai országban, jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök, aki Washington tárgyalt Joe Biden amerikai alelnökkel. A kormány egyeztetést kezdeményezett a parlamenti pártokkal a kérdésről, szerintük alapvetően egyetértés van. A csapaterősítést a tartalékkeretből fedezik, ezért a költségvetést nem kell módosítani.

Több lépcsőben kétszáz fővel növelik a magyar afganisztáni misszió létszámát, jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök a Joe Biden amerikai alelnökkel folytatott megbeszélése után Washingtonban. A miniszterelnök szerint a kérdésben részletes egyeztetésre van szükség.

A tervezettnél fél órával hosszabbra nyúlt találkozó végén Biden alelnök "jelentős vállalásnak" nevezte Bajnai felajánlását.

A csapaterősítésről napok óta folynak egyeztetések a pártok között. Ez nem lett volna kötelező, azonban a kormány a téma súlya miatt kezdeményezte az ötpárti megbeszéléseket. "Alapvetően egyetértés van a kérdésben" - mondta Bajnai. Az újabb magyar katonákról még a NATO-val is egyeztetnek.

A kétszáz katona között lesznek harcoló alakulatok, azonban nagyrészt logisztikai-újjáépítési és kiképzési feladatokra küldenek ki újabb csapatokat. Az afgán hadsereg kiképzéséért felelő OMLT tagjai együtt is harcolnak a rájuk bízott afgán zászlóaljakkal.

A parlament ezer főben maximalizálta a külföldön szolgáló magyar katonák létszámát. Bajnai szerint a most bejelentett csapaterősítéssel nem lépik túl ezt a keretet, de átcsoportosításokra is lehet számítani, például a jövő év végén lejáró koszovói misszió esetében. Ha mégis létszámtúllépést jelentene az Afganisztánba küldött kétszáz katona, akkor a parlament jóváhagyását kérik majd, mondta a miniszterelnök.

A költségvetést nem kell módosítani, a katonák kiküldését a tartalékkeretből tudják fedezni, mondta Bajnai.

Az amerikai alelnökkel folytatott megbeszélésen szó volt a nyugat-balkáni integrációról is. Bajnai aggódott, amiért a folyamat lassul, Joe Biden szerint Magyarországnak kiemelt szerepe van a folyamatban. Beszéltek az energiabiztonságról és a válságkezelésről is. Biden azt mondta, hogy Magyarország példát mutatott válságkezelésből.

Biden amúgy is nagyon elismerően szólt Magyarország elmúlt húsz évben nyújtott teljesítményéről. "Régebben mindig az volt a kérdés, hogy mit tehetünk Magyarországért. Immár az, hogy mit tehetünk együtt Magyarországgal" - mondta. Véleménye szerint a magyar demokrácia felnőtt, olyannyira, hogy a kelet-európai országok immár nem az Egyesült Államokat tekintik példának, hanem a közép-európai rendszerváltó államokat, így Magyarországot.

A most bejelentett csapaterősítéssel ötszáz fölé nő az Afganisztánban szolgáló magyar katonák létszáma. Jelenleg 330 katonával van jelen az ázsiai országban, közülük 240-en a tartományi újjáépítő-csoport, a PRT tagjai, a maradék kilencven katona közül tucatnyian az OMLT tagjai. Afganisztánban szolgál egy Különleges Műveleti Csoport is, ez szintén harci feladatokat vállal.

A NATO afganisztáni missziójában amúgy az egész közép-európai térség jelentős szerepet vállal. A visegrádi országok közül Lengyelország 1910, Csehország 380, Szlovákia 245 katonával van jelen, az utóbbi további 250 katona küldését jelentette be. Jelenleg Magyarország a V4-ek elnöke, kormányzati forrásaink szerint közben járt azért, hogy a többi visegrádi ország is komoly szerepet vállaljon a csapaterősítésekben is. A térségből Horvátország és románia is jelentős erőkkel képviseli magát, előbbi 290, utóbbi 990 katonával van jelen.

Rovatok