Index Vakbarát Hírportál

Berlusconit maffiakapcsolatokkal vádolták

2009. december 4., péntek 14:51

Silvio Berlusconi maffiakapcsolatairól beszélt egy olasz maffiózó a bíróságon, szerinte a miniszterelnöknek köze lehetett egy 1993-as robbantássorozathoz. Berlusconi szóvivője szerint a szervezett bűnözés elleni harc miatt akarnak bosszút állni a kormányfőn.

Egy elítélt bűnöző pénteken a bíróság előtt tett vallomásában a szicíliai maffiával és egy 16 évvel ezelőtti merényletsorozattal hozta kapcsolatba Silvio Berlusconi olasz miniszterelnököt. Gaspare Spatuzza állítása szerint az 1993-as robbantások miatt elítélt egyik maffiavezér mondta neki, hogy Berlusconi kapcsolatban áll a Cosa Nostrával.

Silvio Berlusconi szóvivője azt mondta, hogy a maffia ezzel bosszulja meg a kormányfőnek a szervezett bűnözés ellen indított harcát.

Spatuzza korábban vizsgálóbírók előtt tett vallomásában is beszélt erről, a miniszterelnök pedig alaptalannak nevezte a vádakat. A maffiózó a vizsgálóbírók előtt azt állította, hogy a merényletekkel kapcsolatban Berlusconi és egy szenátor, Marcello Dell'Utri nevét említette neki a maffiafőnök. Dell'Utrit, Berlusconi korábbi üzlettársát maffiához fűződő kapcsolatai miatt kilenc évi börtönre ítélték.

Az előzményekhez tartozik, hogy Spatuzza tanúvallomása alapján az olasz ügyészség újrakezdte a vizsgálatot a maffia 1993-ban Rómában, Milánóban és Firenzében, az állam ellen elkövetett pokolgépes merényleteinek ügyében. A merényleteknek Firenzében öt halottja volt. Meg akarták félemlíteni az államot, hogy az enyhítsen a börtönben ülő maffiatagok helyzetén.

Maffiózók kaptak börtönbüntetést, de a politikusokhoz és üzletemberekhez fűződő kapcsolataikat firtató vizsgálatot 1998-ban beszüntették.

Rovatok