Index Vakbarát Hírportál

Rohamrendőrök vették körbe a teheráni egyetemet

2009. december 7., hétfő 07:30 | aznap frissítve

Könnygázzal oszlatták fel az elnök ellen tüntető kisebb tömeget Teheránban. A hatóságok a hétvégén korlátozták az internetet, az újságírókat pedig arra szólították fel, nem mászkáljanak az utcán.

Könnygázt vetett be az iráni rendőrség a tüntetők ellen, akik hétfőn több helyen is felvonulnak az évente megrendezett diákok napja alkalmából. A rohamrendőrök már kora reggel megszállták a teheráni egyetem környékét.

A "Halál a diktátorra!" - jelszavat skandáló tömeg a szemtanúk szerint Teherán központjában jelent meg, de a rendőrség könnygázzal kezdte feloszlatni a gyűlést. Az ellenzékiek továbbra is az iráni elnökválasztás eredményét bírálják, szerintük ugyanis Mahmúd Ahmedinedzsád csalással őrizte meg hatalmát júniusban.

A diákok nemzeti napján arra emlékeznek, hogy az iráni sah Amerika-barát rendszerének rendőrsége 1953. december 7-én egy Amerika-ellenes tüntetésen lelőtt három diákot. Az emléknapra állami nagygyűlést rendeztek, de a mostani rendszer elleni megmozdulásra ki akarja használni az alkalmat az ellenzék: Mir Hoszein Muszavi és Mehdi Karubi ellenzéki vezetők, volt elnökjelöltek ilyen értelmű felhívásokat tettek közzé.

E felhívások ismeretében a hatóságok előző este korlátozták az internetszolgáltatást az országban, hogy az ellenzék ne tudja használni szinte egyetlen mozgósítási csatornáját, felszólították a külföldi újságírókat, hogy a következő három nap folyamán ne hagyják el irodájukat, és közölték, hogy minden illegális gyülekezést fel fognak számolni.

Rovatok