Index Vakbarát Hírportál

Megint tüntettek a teheráni diákok

2009. december 8., kedd 20:09 | aznap frissítve

Kedden is tüntetésre gyűltek össze a diákok a teheráni egyetemen, és szemtanúk szerint összecsaptak az ellenük küldött milicistákkal, akik rájuk támadtak.

Az interneten közzétett képek diákok nagy tömegét mutatják, akik a mérnöki kar kollégiumánál gyűltek össze iráni zászlókkal, majd azt, hogy motoros milicisták kődobálással és könnygázzal próbálják szétzavarni őket. Legalább egy diákot elhurcoltak - mondták szemtanúk, akik szerint a tömeg több ezres volt.

Mohammed Hatami volt reformista államfő arra figyelmeztetett egy üzenetében, hogy a politikai elnyomás visszaüt magára az iszlám köztársaságra. "Ez veszélyes hozzáállás, és figyelmeztetem a hatalmat, hogy ezzel rosszat tehet az iszlám köztársaság rendszerének... A jelenlegi helyzet nem a reformisták és a konzervatívok háborúskodása. Sok konzervatív is elégedetlen, s közülük a legjózanabbakat halál fenyegeti" - nyilatkozta a honlapján.

Legalább kétszáz tüntetőt vettek őrizetbe

Hatami követelte az elnökválasztás után letartóztatottak szabadon engedését is. "Amit ők a forradalomért tettek, az sokkal fontosabb, mint a kihallgatók tettei, akik most forradalom-ellenességgel és furcsa dolgokkal vádolják őket... A hatalom érdekében állt volna, ha még a vasárnapi ünnep előtt elengedték volna őket" - írta.

A teheráni rendőrfőnök közölte, hogy 204 tüntetőt, köztük 39 nőt vettek őrizetbe hétfőn a fővárosban. A vidéki letartóztatásokról egyelőre nincs adat, pedig azt tudni, hogy országszerte több mint egy tucatnyi egyetemen voltak tüntetések.

Elégették az ajatollah képét

Elemzők szerint a hatalom ezért szigorított az elnyomáson, mert az ellenzék is radikálisabbá vált, és a következő hetekben-hónapokban több fontos alkalma lesz az utcára szólítania a híveit. A tüntetők már nem csak Mahmúd Ahmadinezsád elnök újraválasztása ellen tiltakoznak, hanem a papi klérus ellen is.

Hétfőn megsértették a legfontosabb tabut: elégették Ali Hamenei ajatollahnak, az ország legfőbb vezetőjének a képét. Egy elemző véleménye szerint amíg a tüntetők követeléseiről nem vesznek tudomást a hatóságok, a tüntetések folytatódni fognak. "Most a nép vezeti az ellenzéki vezetőket" - mondta.

Rovatok