Index Vakbarát Hírportál

Élénkül a drogkereskedelem a Szaharában

2009. december 9., szerda 00:02

Afrika sivatagos szaharai övezetében a drogkereskedők újabb csempészútvonalakat építettek ki, és az egyre jövedelmezőbb tevékenységből befolyt anyagi eszközöket terroristák és kormányellenes szervezetek pénzelésére is fordítják - figyelmeztette a Biztonsági Tanácsot ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) főigazgatója.

Antonio Maria Costa a testület előtt kijelentette: hivatalának bizonyítékai vannak arra, hogy Csád, Niger és Mali területén keresztül új utakon zajlik a mind szerteágazóbb drogkereskedelem. A földrész nyugati részéből kokaint, míg a keleti térségéből heroint csempésznek.

A UNODC vezetője elmondta: A drogkereskedők korábban csak karavánokat bevetve folytatták az illegális kereskedelmet, de az utóbbi időben egyre korszerűbb eszközökhöz folyamodnak, és már légi úton is történik a kábítószer szállítása. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy november elején a Maliban lévő Gao térségében egy Boeing-727-es repülőgép összeégett roncsain kokainnyomokra bukkantak.

Az elmúlt néhány évben a Száhel-övezet területén keresztül 50-60 tonna kokainnal kereskedtek. Guineában 7 olyan laboratóriumot számoltak fel, amelyekben amfetamint és kokaint állítottak elő. Az ENSZ illetékese különösen vészjóslónak nevezte, hogy a drogkereskedelemből befolyt összegeket már nem csak a szervezett bűnözés, hanem a terroristák támogatására is fordítják.

Rovatok