Index Vakbarát Hírportál

Izraeli telepesek vandálkodtak egy mecsetben

2009. december 11., péntek 11:25 | aznap frissítve

Izraeli telepesek vandál pusztítást végeztek péntekre virradóra az észak-ciszjordániai Kefar-Jaszuf falu egyik mecsetében - közölték palesztin biztonsági források és szemtanúk. A telepesek valószínűleg bosszút akarnak állni amiatt, hogy az izraeli kormány a közelmúltban tíz hónapra felfüggesztette a zsidó kolóniák bővítését.

Meggyújtottak több imakönyvet és egy szőnyeget. Palesztinellenes jelmondatokat festettek a falakra, például ezt: "Készüljetek fel arra, hogy megfizettek!"

A falu lakói panaszt tettek az izraeli katonai hatóságoknál, amelyek elítélték a garázda tettet, és ígéretet tettek arra, hogy kézre kerítik az elkövetőket.

Ugyanazon a környéken izraeli telepesek már a múlt vasárnapra virradóra is végrehajtottak hasonló vandál, palesztinellenes cselekményt. Valószínűleg bosszúból követik el ezeket azért, mert az izraeli kormány a közelmúltban tíz hónapra felfüggesztette a zsidó kolóniák bővítését.

Zsidó telepes 2009 szeptemberében

A megszállt Ciszjordániában lévő telepek bővítésére vonatkozó tízhónapos moratóriumot nem úgy kell érteni, hogy teljesen leállnak az építkezések - jelentette ki a kormányzó Likud párt egyik minisztere.

"Nem igazi befagyasztásról van szó. Nem arról döntöttünk, hogy az életnek meg kell állnia a telepeken, hanem csak arról, hogy bizonyos korlátokat szabunk az építkezéseknek" - mondta Zeév Benjámin Begin tárca nélküli miniszter, a moratórium alkalmazásával megbízott tárcaközi bizottság tagja egy csütörtök esti tel-avivi rendezvényen.

A tíz hónap alatt legalább tízezer új lakóval gyarapszik a telepek 300 ezer fős közössége - mondta Begin, akinek kijelentéséről a rádió pénteken számolt be.

Benjámin Netanjahu vasárnap kilátásba helyezte, hogy a kormánya által elhatározott tízhónapos moratórium lejártával felújítják az építkezéseket a ciszjordániai zsidó telepeken. "Világosan megmondtuk, hogy a tíz hónap lejártával az építkezés folytatódik" - mondta a kormány ülésén a miniszterelnök.

"Ez egy egyszeri és ideiglenes döntés, nincs szó korlátlan befagyasztásról" - mondta Netanjahu, mondandóját a Palesztin Hatóságnak címezve, amely a ciszjordániai telepek építésének teljes befagyasztását követeli a békefolyamat újraindításának előfeltételeként.

Rovatok