Index Vakbarát Hírportál

Fegyvereket foglaltak le egy észak-koreai repülőgépen

2009. december 12., szombat 20:16

Az Il-76-os kényszerleszállást hajtott végre Thaiföldön, ahol 35 tonna fegyvert találtak a fedélzetén.

Több mint 35 tonna fegyvert foglaltak le a thaiföldi biztonsági erők szombaton egy feltehetően Észak-Koreából érkezett teherszállító repülőgépen, s őrizetbe vették a gép ötfős legénységét - közölték illetékesek.

Mint Panithan Wattanayakorn kormányszóvivő elmondta, az akciót azután hajtották végre, hogy a gép kényszerleszállást hajtott végre az egyik bangkoki repülőtéren üzemanyag vételezése céljából. Azt nem tudta megerősíteni, honnan hová tartott a gép, annyit azonban elárult, hogy a szállítmányban "rakéták, rakétaindítók és robbanóanyagok" is voltak.

Az akcióban részt vevő thaiföldi légierő egyik tisztje szerint a szállítmányt az Egyesült Államok kérésére vizsgálták át. "Észak-Koreából érkezett, s valahová Dél-Ázsiába tartott, valószínűleg Pakisztánba" - mondta a neve elhallgatását kérő tiszt.

Helyi médiajelentések szerint az Il-76-os teherszállító gép legénységének négy tagja kazahsztáni, egy pedig fehérorosz állampolgár. A gép úti célja Srí Lanka volt, s a rakományban vállról indítható rakétagránátok is voltak.

A kommunista Észak-Koreát feltehetően súlyosan érintik a májusi nukleáris kísérletei nyomán elrendelt amerikai szankciók, amelyek elsősorban az országnak létfontosságú bevételt jelentő fegyverexport megakadályozását célozzák. A phenjani rezsim számára a legnagyobb fegyverüzletet rakéták Iránnak, illetve közel-keleti államoknak történő eladása jelenti.

Rovatok