Index Vakbarát Hírportál

A szlovák kormányfőhelyettes Orbán megválasztásán értetlenkedik

2009. december 13., vasárnap 23:23 | aznap frissítve

Caplovic nem érti, hogy az Európai Néppártban képviselt szlovák pártok miért hagyták, hogy Orbánt megint az EPP alelnökévé válasszák. Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke a tévés nyilatkozat után azonnal elhatárolódott Caplovictól az egyik szlovák hírtelevízió vitaműsorában.

A szlovák kormányfőhelyettes nehezményezte, hogy az Európai Néppártban (EPP) képviselt szlovák pártok szó nélkül hagyták, hogy Orbánt Viktort ismét a csoportosulás alelnökévé választották.

Csodálkozom azon, hogy a szlovák pártok - akár a Kereszténydemokrata Mozgalom, akár a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió - képviselői csendben voltak, amikor olyan embert választottak az Európai Néppárt alelnökévé, aki Magyarországon komoly feszültséget keltett, megosztotta a családokat, megosztotta a társadalmat, amelybe nagyobb mértékben begyűrűzött a szélsőségesség, az antiszemitizmus és a rasszizmus" - jelentette ki Dusan Caplovic vasárnap este a TA3 szlovák hírtelevízió vitaműsorában.

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke, Caplovic vitapartnere ettől a véleménytől elhatárolódott, s azt hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor Európában elismert politikus.

"Ez már paranoia. Ez már ennek a kormánykoalíciónak a betegsége, hogy ha nincs érve a vitában, akkor előhozza a magyarországi politikusokat" - húzta alá a szlovákiai magyar politikus.

Ezt megelőzően a két politikus a szlovákiai államnyelvtörvényről folytatott rendkívül éles és indulatos vitát, miközben mindketten a felek már közismert érveit és nézeteit hangoztatták, s antidemokratizmussal, toleranciahiánnyal, hazugsággal vádolták egymást.

Szóváltás

Miután a Fidesz elnöke így szóba került Caplovic felszólította Csákyt: határolódjon el Orbán azon régi kijelentésétől, miszerint a magyar állam és a magyar nemzet határai nem esnek egybe.

"Én elsősorban azt várnám el öntől, hogy például elhatárolódik attól a kijelentéstől, amelyet Orbán Viktor tett. Mint demokratikus politikus, mint az Európai Unió XXI. századi politikusa. Az ilyen véleménytől, az ilyen szavaktól, amelyek Orbán Viktortól hangzottak el, hogy a magyar állam határai nem esnek egybe a magyar nemzet határaival - a múlt század harmincas éveiben volt ez gyakran hallható - el kell tudni határolódni" - jelentette ki Caplovic.

Csáky azonnal kontrázott: "Elhatárolódom az ön kijelentésétől, önök olyan világlátást próbálnak ráerőltetni a szlovák társadalomra, amely beteg, amely intoleráns és feszültséget szít. Ezen változtatni kell".

Caplovic azt válaszolta: ha az ő világlátása beteg, akkor Csákyé "csaló és hamis, félrevezető és nem tartozik a XXI. századba". A vezető politikus ismételten a szlovák állam iránti lojalitást kérte számon a szlovákiai magyaroktól.

Csáky azt hangsúlyozta: a magyar-szlovák feszültséget a Robert Fico vezette kormánykoalíció szítja, amelynek a Szlovák Nemzeti Párt is tagja. Az előző kormány alatt, amikor az MKP a koalíció tagja volt, ezen a téren nyugalom volt. Valószínűleg ismét így lenne, ha az MKP bekerülne a következő választás után felálló koalícióba.

Rovatok