Index Vakbarát Hírportál

Magyarokat is őrizetbe vettek Koppenhágában

2009. december 13., vasárnap 11:56 | aznap frissítve

Majdnem mindenkit szabad lábra helyeztek vasárnap a koppenhágai klímavédelmi tömegdemonstráción előző nap előállított közel ezer ember közül, és a dán rendőrség bocsánatot kért a tüntetőkkel szemben alkalmazott eljárásért. Az őrizetbe vett tüntetők között magyarok is voltak. Vasárnap 200 klímavédelmi aktivistát fogtak el, akik megpróbálták blokád alá venni a dán főváros kikötőjét.

A dán fővárosban szombaton több tízezren követeltek határozott lépéseket az éghajlatváltozás ellen az ENSZ klímakonferencia résztvevőitől. A demonstráción történt rendbontások során 968 embert, köztük négy magyart is előállítottak. A rendőrség közleménye szerint 13 fő kivételével valamennyit szabadlábra helyezték; konkrét bűncselekmény gyanúja pedig csupán három személlyel kapcsolatban merült fel.

Egy rendőrségi szóvivő nyilvánosan bocsánatot kért, amiért az előállított tüntetőknek órákig a fagyos földön kellett ülniük megbilincselve. A szóvivő hangsúlyozta, az intézkedések "megelőző jellegűek voltak". Az érintettek többségét azért vették őrizetbe, mert kisebb rendbontó csoportok közvetlen környezetében tartózkodtak, és fennállt a veszélye annak, hogy ők is erőszakos cselekményeket követnek el. A tüntetés szervezőinek szóvivője azzal vádolta a hatóságot, hogy "ok nélkül vettek őrizetbe ártatlan embereket", és megsértették emberi jogaikat.

A tüntetésen több mint 100 magyar fiatal vett részt többek között a Greenpeace Magyarország, a Védegylet, a Lehet Más a Politika (LMP), a Messzelátó Egyesület, a Vissza a földekre! mozgalom, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és több szakkollégium képviseletében.

A klima.blog.hu-n az egyik őrizetbe vett magyar azt írta: a dán rendőrség a fekete csuklyás anarchista, antikapitalista tüntetőkre utazott, akiket kordonokkal vett körül. A rendőrök mindenkit őrizetbe vettek, aki a black bloc közelében volt. Így jártak a magyarok is.

"A letartóztatott embereket megbilincselték a tömeges letartóztatásokra alkalmas műanyagbilincsekkel, és a hideg földre ültették. Ez után már felállni is tilos volt, enni, inni wc-re menni nem volt jó, cserébe 4 óra várakozás következett. A várakozás után a rendőrök a városközponttól távol, egy elhagyott gyárépületbe vitték a letartóztatottak, a letartóztatás okáról továbbra sem voltak hajlandóak felvilágosítást adni, a bilincseket sem távolították el. Ezután rendkívül lassan vezettek mindenkit egy rögtönzött „bíróság” elé, ahol az adataim felvétele után elengedtek" - írta az egyik magyar a blogon.

Az aktivista szerint "a klímacsúcson tegnap a dán rendőrség veszedelmes precedenst teremtett. Átlépett egy olyan határt, ami nem egy európai demokráciában ritkán szokás. Sőt, valószínűleg a Kínai Népköztársaságban sem fordulhat elő, hogy több száz embert letartóztassanak az öltözéke miatt, vagy azért, mert „rossz társaságba keveredett”.

A szombati demonstrációt 65 ország összesen 515 szervezete hirdette meg közösen. A szervezők szerint 100 ezren, a rendőrség becslése alapján 30 ezren vettek részt a felvonuláson. A menet a dán parlament épületétől az ENSZ klímakonferencia helyszínéhez vonult. A Bella Center konferencia-központban a 192 ENSZ tagország küldöttségei arról tárgyalnak, hogy miként folytatódjon az éghajlatváltozás elleni küzdelem 2012 után, amikor lejár az üvegházgázok kibocsátását szabályozó Kiotói jegyzőkönyv, és hogyan támogassák a fejlett ipari államok a fejlődő országok légkörvédelmi erőfeszítéseit.

A dán rendőrség vasárnap Koppenhágában közel 200 klímavédelmi aktivistát vett őrizetbe, akik megpróbálták blokád alá venni a dán főváros kikötőjét.

A rohamrendőrség egy néhány száz fős csoportot oszlatott fel a Moller-Maersk dán tengerhajózási óriásvállalat székházánál. A demonstrációt a Climate Justice Action (CJA) nevű hálózat hirdette meg. Az antikapitalista jelszavakat skandáló tömegben sokan csuklyát viseltek, és összecsaptak a rendőrséggel. Az intézkedés során a hatóság lefoglalt gázmaszkokat és egyéb, engedély nélkül tartott tárgyakat.

A lefogott személyek közül többeket már előző nap is őrizetbe vettek - közölte egy rendőrségi szóvivő. 

Rovatok