Index Vakbarát Hírportál

Majdnem elkobozták a cseh állam vagyonát

2009. december 15., kedd 14:43 | aznap frissítve

Gyakorlatilag a Cseh Köztársaság összes állami ingatlana elkobzási eljárás alatt állt péntektől hétfőig két hivatalnok hibájából, közölte a Nova kereskedelmi televízió.

Az elkobzási eljárást az ingatlanokat nyilvántartó kataszteri hivatal egy munkatársának számítógépes félrekattintása indította el, amelyet közvetlen felettese nem vett észre, sőt, jóváhagyta az "intézkedést".

A kataszteri hivatalnak a valóságban egy 26 ezer koronás tartozás miatt a munkaügyi és népjóléti minisztérium ellen kellett volna elrendelnie a formális vagyonelkobzást. A hivatalnok azonban a minisztérium helyett az egész Cseh Köztársaságot jelölte be, tévedését felettese sem vette észre.

"Mindketten hibáztak, mert nem a minisztérium, hanem az egész Cseh Köztársaság vagyonára írták elő a vagyonelkobzást" - nyilatkozta Karel Vecera, a hivatal elnöke.

Csak hétfőn vették észre

A kattintás alapján eljárást kellett volna indítani a minisztériumok, a parlament két háza, az állami és a félig állami vállalatok sok milliárdos vagyona ellen. A vagyonelkobzás fenyegetésének ténye ugyan már pénteken megjelent az érintett minisztériumok, intézmények és vállalatok számítógépes rendszerében, de a hibát ténylegesen csak hétfőn vették észre.

"Hétfő reggel észleltük, amikor a belügyminisztérium érdeklődött, miről is van szó" - magyarázta Vecera, aki kifejezte reményét, hogy többé nem ismétlődik meg a kínos eset, amelyet egy banálisnak mondható "félrekattintás" okozott.

Anyagi kár ugyan nem történt - Vecera szerint a gyakorlatban nem is történhetett volna -, de a két hivatalnoknak mégis figyelmeztetésre, esetleg büntetésre kell számítania.

Már nem az első eset

Az eset mindenesetre nagy érdeklődést váltott ki, és az illetékesek most azon törik a fejüket, hogyan lehetne meggátolni a hasonló félrekattintások megismétlődését. A múltban ugyanis más hivataloknál is történtek hasonló számítógépes tévedések.

Az első szakértői vélemény az, hogy leginkább emberi hibákról van szó, amelyeket mindig és mindenütt igencsak nehéz kivédeni, illetve megelőzni.

Rovatok