Index Vakbarát Hírportál

636 milliárd dollár az amerikai védelmi büdzsé

2009. december 16., szerda 21:49

A képviselőház már megszavazta, pénteken a szenátus is dönt. A két háborúra 124 milliárdot költenének. Közben az USA és más NATO tagok 2000 fős afganisztáni csapaterősítést kérnek Németországtól.

Az amerikai képviselőház szerdán elfogadta a jövő évi védelmi költségvetést; a 636 milliárd dolláros büdzsé egyebek mellett tartalmazza az iraki és afganisztáni háborús kiadásokat. A 395 igen és 34 nem szavazattal jóváhagyott tervezetről feltehetően már pénteken szavaz a szenátus.

A Pentagon műveleteit 2010. szeptember 30-ig fedező költségvetésben 124 milliárd dollárt irányoztak elő a két háborúra.  Elemzők szerint azonban ez nem lesz elegendő a Barack Obama elnök által bejelentett 30 ezer fős afganisztáni csapaterősítés finanszírozására is.

A büdzsé részben Obama és védelmi minisztere, Robert Gates győzelmét jelenti, hiszen a kormánynak a fegyvergyártók érdekeit képviselő politikusok törekvéseivel szemben sikerült felszámolni több, szükségtelennek ítélt katonai fejlesztési programot.

A kongresszus egyebek mellett nem ad több pénzt a Lockheed-Martin cég F-22-es vadászgépére, viszont támogatja tízzel több C-17-es szállító gép vásárlását a Boeingtől 2,5 milliárd dollárért. A büdzsé pénzt juttat a VH-71-es elnöki helikopter vitatott programjának folytatásához. Továbbra is finanszírozni fogják az F-35-ös vadászbombázó alternatív hajtóművének kifejlesztését, amelyet a General Electric és a brit Rolls-Royce végez.

Washington még 2000 főt kér Berlintől Afganisztánba

Mintegy 2000 fős afganisztáni csapaterősítést kér az Egyesült Államok, továbbá több más NATO-partner Németországtól - értesült a Westdeutsche Allgemeine Zeitung. A lap úgy tudja, Berlin eleget tesz a kérésnek.

A legnagyobb német regionális napilap szerdán internetes kiadásában brüsszeli NATO-, illetve berlini védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva számolt be minderről, hozzátéve: a NATO azzal számol, hogy a német katonai parancsnokság alatt álló észak-afganisztáni régióban az elkövetkező időszakban felerősödnek a harcok.

A védelmi minisztérium szóvivője nem erősítette meg a Ruhr-vidéki napilap értesülését.

Rovatok