Index Vakbarát Hírportál

Jóváhagyták a szlovák nyelvtörvény végrehajtási utasítását

2009. december 16., szerda 17:01

A kulturális minisztérium, illetve más illetékes szervek a jövőben ennek alapján fogják felügyelni a nyelvtörvény betartását. Ez az utasításcsomag lesz a mérvadó a jogszabály megsértésért kiszabható pénzbüntetés meghatározásánál is. Bajnai Gordon szerint az irányelvekkel a szlovák kormány megszegte a szécsényi megállapodást.

A szlovák kormány szerdán jóváhagyta a módosított államnyelvtörvény végrehajtási utasításainak elveit tartalmazó javaslatot - jelentették be Pozsonyban.

A dokumentum célja, hogy egységesítse a jogszabály értelmezését - állapította meg a közszolgálati TASR hírügynökség. A végrehajtási utasítások kidolgozására azért volt szükség, mert a szeptember elsején életbe lépett törvény egyes cikkelyeit többféleképpen értelmezték és magyarázták. A jogszabály megsértésért kiszabható büntetéseket ezért a szlovák kulturális tárca január elsejéig felfüggesztette.

A vitatott jogszabályt a szlovákiai magyar pártok és szervezetek élesen bírálták, magyarellenesnek minősítették és elutasították. A törvény komoly feszültséget keltett Pozsony és Budapest viszonyában is.

Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa, aki mind a két féllel tárgyalásokat folytatott a módosított államnyelvtörvényről szeptemberi pozsonyi látogatásakor azt mondta: a szlovák nyelvtörvény összhangban van az európai normákkal, de ez nem jelenti azt, hogy jó. Ugyanakkor - egyebek között - azt javasolta a szlovák kormánynak, hogy az államnyelvtörvény mellett erősítse meg a kisebbségi nyelvek használatát szabályozó jogszabályokat is, hogy a kettő között helyrebillenjen az egyensúly.

A szlovák fél ezzel a javaslattal azonban eddig nem foglalkozott. A szlovák külügyminisztérium szerint Vollebaek hivatala a végrehajtási utasítások elveit "szolid alapnak" tekinti a nyelvtörvény gyakorlati alkalmazásához.

A végrehajtási utasításokat tartalmazó dokumentum, amely kétszer olyan hosszú, mint a törvény, rögzíti, hogyan kell értelmezni a törvény egyes sokat vitatott fogalmait, mint például a hivatalos és a nyilvános érintkezés, a hivatalos nyelv, a földrajzi megnevezés vagy az egészségügyi és szociális intézmények nyelvhasználata.

A dokumentum szerint az államnyelv, a kisebbségi nyelv, illetve az idegen nyelv használatát a rendszeresen megjelenő sajtótermékekben és az időszaki kisebbségi, valamint idegen nyelvű kiadványokban nem fogják államilag ellenőrizni. Az államnyelven megjelenő időszaki publikációkat viszont a kulturális tárca felügyeli. Az egészségügyi intézményekben a nyelvhasználatot nem fogják ellenőrizni.

A miniszterelnök a szécsényi megállapodás megszegésének értékeli a módosított szlovák államnyelvtörvény irányelveinek pozsonyi elfogadását - közölte a kormányszóvivő az MTI-vel szerdán. Az elfogadott irányelvek szerinte nemcsak a szécsényi megállapodással mennek szembe, hanem az EBESZ ajánlásaival is, amelyeket Robert Fico szlovák kormányfő Szécsényben teljes mértékben elfogadott. Szollár Domokos hangsúlyozta, hogy a magyar kormány anyagi és jogi segítséget nyújt a nyelvtörvény áldozatainak.

Rovatok