Index Vakbarát Hírportál

Ellenzékiekre támadtak az iráni biztonsági erők

2009. december 25., péntek 00:42 | aznap frissítve

A szombaton elhunyt ellenzéki nagyajatollah hívei csaptak össze a biztonsági erőkkel. Az ellenzéki hírforrások szerint sok a sebesült.

Az iráni biztonsági erők csütörtökön is összetűztek a szombaton elhunyt Hoszein Ali Montazeriről megemlékező ellenzékiekkel, ezúttal az északnyugati Zanjan városában a Dzsarasz honlap jelentése szerint.

Az iráni ellenzéki internetes portál beszámolója szerint az összecsapásban sokan megsebesültek, és több ellenzékit őrizetbe vettek. A helyi mecsetben szervezett gyászszertartást a biztonsági erők fellépése nyomán lemondták.

Az iráni biztonsági erők előző nap Iszfahánban vettek őrizetbe félszáz ellenzékit, Montazeri híveit. A nagyajatolláh szülővárosában, Nadzsafábádban már kedd éjszakától szórványos összetűzésekre került sor. Az iráni rendőrfőnök figyelmeztetette az ellenzéket, hogy kemény válaszra számíthat, ha nem hagy fel "törvénytelen" cselekedeteivel.

Az iráni hatóságok cáfolták az iszfaháni és nadzsafábádi összetűzésekről szóló beszámolókat.

Az iszlám forradalom egyik szülőatyja

Hoszein Ali Montazeri nagyajatolláh az 1979-es iráni iszlám forradalom egyik teoretikusa, az iszlám köztársaság alkotmányának egyik szülőatyja volt. A forradalom vezetője, Khomeini ajatolláh őt szemelte ki utódjául, de néhány hónappal Khomeini 1989-es halála előtt összekülönböztek, mert Montazeri bírálta az akkori tömeges kivégzéseket. Nyolcvanhét éves korában, szombat éjjel hunyt el Komban, ahol hétfőn temették el több százezer gyászoló jelenlétében. A temetés napján a szent városban ellenzékiek összecsaptak a rendőrökkel.

Rovatok