Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli állapot az USA több államában

2009. december 25., péntek 11:35 | aznap frissítve

Egy hatalmas hóvihar okozott káoszt csütörtökön az Egyesült Államok középső részén: az ítéletidőben legalább tizenkilencen meghaltak, sok helyen még a templomokat is be kellett zárni, az ünnepekre hazatérő emberek százezrei rekedtek a reptereken.

Az amerikai meteorológusok szerint a szerdán kialakult ítéletidő akár vasárnapig is maradhat a térségben. Ráadásul nemcsak hóvihar, hanem ónos eső is gondot okoz az Egyesült Államok középső részén.

Péntekre 61 centiméteres havat várnak az északi területekre, míg Észak-Dakota és Texas államokban figyelmeztették a helyieket, hogy újabb hóviharok közelednek. Arra kértek mindenkit, hogy maradjanak a négy fal között és csak akkor induljanak útnak, ha feltétlenül szükséges.

Észak-Dakota államban akár 41 centiméteres hó is eshet pénteken, ráadásul egyes helyeken -36 Celsius-fokot mérnek.

Elmaradtak a karácsonyi misék

Alabama állam déli részén árvíz és tornádó kialakulására figyelmeztetnek, míg Pennsylvania, Észak-Karolina államokban és Washington környékét ónos eső sújtja.

Szenteste több államban bezárták a templomokat, így ezrek nem jutottak el a karácsonyi misékre.

Dél-Dakota, Texas és Oklahoma államokban rendkívüli állapotot hirdettek ki és a nemzeti gárda tagjainak segítségét kérték, hogy segítsenek a hóban bajba jutottakon.

Csütörtökön Minneapolistól Dallasig több száz járatot kellett törölni, így százezrek nem jutottak haza az ünnepre.

Rovatok