Index Vakbarát Hírportál

Fel akartak robbantani egy amerikai repülőt

2009. december 26., szombat 08:36 | tizennégy éve frissítve

Nem sikerült működésbe hoznia a lábára erősített robbanószert egy nigériai férfinak az egyik amerikai légitársaság Detroitba érkező repülőgépén. A férfi állítása szerint kapcsolatban áll az al-Kaidával, a Fehér Ház terrortámadási kísérletnek minősítette az esetet.

Vádat emeltek szombaton az amerikai hatóságok az ellen a nigériai férfi ellen, aki pénteken megpróbálta felrobbantani az egyik utas a Delta-Northwest Airlines amerikai légitársaság Amszterdamból Detroitba érkező járatát pénteken. A repülő éppen ereszkedni kezdett a detroiti repülőtérnél, amikor az eset történt.

Peter King, az amerikai képviselőház belbiztonsági bizottságának elnöke szerint a nigériai állampolgárságú férfi harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, amikor sikertelenül próbálta működésbe hozni a lábára erősített robbanószert. Senki más nem sérült meg, a Northwest Airlines 253-as járatán 278-an utaztak.

A férfit őrizetbe vették, kihallgatásakor azt állította, hogy az al-Kaida nevében akarta végrehajtani a merényletet. A BBC szerint azt mondta, hogy Jemenben szerezte be a robbanószert.

Legalább két éve tudták a Delta-Northwest légi járat merénylőjéről, hogy terrorista kapcsolatai lehetnek.

Az apja tudta, hogy szélsőséges tanok híve lett

A nigériai fiatalember apja hónapokkal ezelőtt figyelmeztette az Egyesült Államok nigériai nagykövetségét, hogy fiát szélsőséges tanok fertőzhették meg, és terrortámadásokra készülhet.

Az apa, Alhaji Umar Mutallabah dúsgazdag bankár, a First Bank PLC nigériai bank volt elnöke kapcsolatba lépve az amerikai külképviselettel arról számolt be, hogy félelmei szerint fia életében "rossz fordulat" állt be. Három évet Londonban töltött egyetemistaként, majd Dubajban folytatta tanulmányait. Ezt követően utazott Jemenbe, ahonnan azt üzente hozzátartozóinak, hogy ne is próbálják meg felkutatni őt. Az apában ennek nyomán alakult az az aggodalom, hogy gyermeke iszlamista körök befolyása alá került, és a dzsihád, az iszlám szent háború részese lett.

A figyelmeztetést a nagykövetség továbbította az amerikai országos terroristaellenes központba, és a fiatalember neve - egyes értesülések szerint már korábban - felkerült arra a listára, amelyen a terroristákkal kapcsolatban állható személyek adatai szerepelnek, de annyira még nem számítanak veszélyesnek, hogy megtiltsák nekik a légi utazást. Az amerikai terrorelhárító központ által nyilvántartott listán mintegy 550 ezer név szerepel, de nem mindegyiknek tilos repülőgépre szállni.

Az is kiderült a merénylőről, hogy a brit hatóságok az év elején megtagadták tőle a tartózkodási vízumot. A Sunday Times brit kormányforrásokat idézve azt írta: Umar Farouk Abdulmutallab - aki korábban egy tekintélyes londoni egyetem tanult - ismét diákvízumért folyamodott, de ezúttal egy olyan oktatási intézményt jelölt meg, amelyet a brit hatóságok nem ismernek el.

A vezető vasárnapi brit lap értesülése szerint Abdulmutallab "feltűnt az MI5 (a brit elhárítás) radarernyőjén is", de nem tartották olyan veszélyesnek, hogy megfigyelés alá vonják.

Tájékoztatják az elnököt

A repülőn utazó szemtanúk szerint valamilyen gyújtóbomba volt a férfi lábára erősítve. A mögötte ülők egy villanásról beszélnek, amit füstszag követett. Többen rávetették magukat a nigériai utasra, a tüzet poroltóval és vízzel gyorsan eloltották.

A Fehér Ház terrortámadási kísérletnek minősítette az esetet. Barack Obama amerikai elnök megerősítette a reptereken a biztonsági előírásokat. A brit repülőtereken az amerikába induló járatok utasai személyenként csak egy kézipoggyászt vihetnek a fedélzetre, és fel kell készülniük arra, hogy a biztonságiak felbontják a becsomagolt ajándékokat.

A Hawaiin vakációzó elnök folyamatos tájékoztatást kap, és telefonon már tanácskozott nemzetbiztonsági tanácsadóival, jelentette a CNN.

Az amerikai hatóságok vizsgálják, hogy az eset része lehetett-e egy nagyobb tervnek, és értesítették nemzetközi szövetségeseiket is. A nyomozásba a Scotland Yard is bekapcsolódott, miután adatok utalnak arra, hogy a nigériai illetőségű gyanúsított Londonban élt.

A londoni rendőrség szombaton hivatalosan - ám részletek nélkül - közölte, hogy "kapcsolatban áll" az amerikai nyomozó hatóságokkal, és házkutatásokat kezdett a brit fővárosban. Ennek előzményeként felmerült a gyanú, hogy a 23 éves Abdul Mudallad nevű gyanúsított az egyik patinás londoni egyetem, a University College London hallgatója volt. Az egyetem időközben megerősítette, hogy 2006-8 között volt egy ilyen nevű vegyészmérnök hallgatója.

A Scotland Yard átkutatta azt a lakást, ahol a férfi egyetemi tanulmányai idején lakott. A környék a világ egyik legdrágább lakónegyede, a házban, ahol a lakás taláható, 1,5-2,5 millió fontba (450-750 millió forintba) kerül egy lakás. Egyelőre nem tudni, hogy Abdulmutallabnak miből telt a luxuskörnyezetre.

Az Airbus 330-as típusú repülő Nigériában szállt fel, onnan érkezett Amszterdamba, majd továbbindult Detroitba.

Lagosból érkezett és az amszterdami Schiphol repülőtér tranzit várójának biztonsági ellenőrzésein is keresztüljutott az a férfi, aki megkísérelte felrobbantani az amerikai Delta-Northwest légitársaság egyik repülőgépét - közölték szombaton a holland hatóságok.

Az NCTb holland terrorellenes ügynökség közölte, hogy a férfi a KLM légitársaság járatával érkezett Lagosból Amszterdamba, ahol átszállt az amerikai Delta-Northwest légitársaság Detroitba tartó járatára. "Átjutott a biztonsági vizsgálaton Schipholon, holott a biztonsági ellenőrzést a megfelelő módon végezték el" - közölte az NCTb szóvivője. Az NCTb szerint nem zárható ki, hogy potenciálisan veszélyes anyagok a fedélzetre jussanak, főleg "olyan tárgyak, amelyeket a jelenlegi biztonsági technológiával, például fémdetektorokkal nem lehet kimutatni".

Rovatok