Index Vakbarát Hírportál

Egyedül dolgozott a nigériai támadó

2009. december 27., vasárnap 18:08

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az amerikai utasszállító repülőgép ellen merényletet megkísérlő nigériai fiatalember kapcsolatban állt az al-Kaidával, és arra sem, hogy terve egy szélesebb körű támadás része lett volna.

"Ebben a pillanatban nincs jel arra, hogy ez valami nagyobb terv része lett volna, ennek ellenére folytatódnak a vizsgálatok" - mondta Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter a CNN-nek. A támadót szerencsére megállították, mielőtt kárt okozhatott volna, és az eset után különleges biztonsági intézkedéseket vezettek be az amerikai repülőtereken, amihez a világ számos más légikikötője is csatlakozott.

Napolitano az interjúban "helytelen feltételezésnek" minősítette, hogy a támadó az al-Kaidával állt volna kapcsolatban. Az amerikai média korábban - egy névtelen kormányzati tisztviselőre hivatkozva - arról számolt be, hogy Umar Farouk Abdulmutallab a rendőrségen bevallotta, hogy az al-Kaidától kapott kiképzést Jemenben. A miniszter szerint az ügyben még folyik a nyomozás, a legfontosabb pedig most az, hogy szavatolják a légi közlekedés biztonságát.

A nigériai férfi - 277 utassal együtt - Amszterdamból utazott pénteken Detroitba a Northwest Airlines amerikai légitársaság Airbus A330-asán. A férfi akkor akarta működésbe hozni pokolgépét, amikor az utasszállító ereszkedni készült a detroiti reptér fölött. A merénylőt végül az utasok és a személyzet tagjai fogták le, amíg a gép le nem szállt a földre.

Rovatok