Index Vakbarát Hírportál

Lelőtték a rendőrök az iráni elnökjelölt unakaöccsét?

2009. december 27., vasárnap 09:29 | aznap frissítve

Tüntetéseket jelentettek más iráni nagyvárosokból is. Meg nem erősített hírek szerint négy tüntetőt lőttek agyon Teheránban.

Szemtanúk szerint vasárnap is folytatódtak és terjednek az előző nap kezdődött heves összecsapások Teherán központjában ellenzéki tüntetők és a biztonsági erők között; a rendőrök tüzet nyitottak, és legkevesebb négy tüntető meghalt.

Egy reformista honlap jelentése szerint a rendőrök először ütlegelni kezdték a több ezernyi, kormányellenes jelszavakat skandáló tüntetőt. A rendfenntartó erők lezárták az iráni főváros központjába vezető utakat, hogy megakadályozzák újabb ezrek csatlakozását a tiltakozókhoz, de a honlap szerint sok embernek így is sikerült áttörnie a blokádot.

A rendőrök könnygázt és paprikasprayt is bevetettek a Mahmúd Ahmadinezsád elnök kormányzatával szemben állók ellen, azok pedig felgyújtottak szemeteskukákat és egy rendőrségi motorkerékpárt.

Muszavi unokaöccsét is lelőtték?

A Parlemanews.ir honlap szerint a halottak között van Mir Hoszein Muszavi ellenzéki vezető, volt elnökjelölt 20 éves unokaöccse is. Szejjed Ali Muszavit  golyó találta el Teherán központjában vasárnap délben, és a kórházba szállítás után meghalt. A hírt később Muszavi tanácsadója is megerősítette.

Egy rendőrségi tisztségviselő korábban tagadta, hogy halottai lennének az összecsapásoknak - közölte több iráni hírügynökség. Egyes ellenzéki honlap jelentése szerint voltak rendőrök, akik megtagadták a tűzparancsot. Összecsapásokat jelentettek Iszfahánból és Nadzsafábádból is.

Kemény fellépés

A hatóságok már előzőleg kemény fellépéssel fenyegetőztek, amennyiben az ellenzék gyűléseket tart egyik kiemelkedő szellemi alakja, Hoszein Ali Montazeri nagyajatolláh közelmúltbeli halála s egyúttal az ásúra síita vallási ünnep alkalmából. Rendőrök, katonák és forradalmi gárdisták ezrei várták készültségben vasárnap reggel a demonstrálókat, miután már szombaton is összecsaptak Teherán több pontján az ellenzék támogatóival.

Khomeini hagyatéka

A síita muzulmánok ásúra ünnepén emlékeznek meg Huszein imámnak, Mohamed próféta unokájának haláláról. Huszein egy - az iszlám világa feletti uralomért vívott - VII. századi csatában vesztette életét. A 680-ban lezajlott csata döntő mozzanat abban, hogy az iszlám szunnita és síita ágra  szakadt.

A júniusi 12-i elnökválasztás után a hivatalban lévő elnököt, Mahmúd Ahmadinezsádot hirdették ki győztesnek Mir Hoszein Muszavival szemben, akinek hívei az eredmény meghamisításával vádolták a hatóságokat. Tiltakozó megmozdulások kezdődtek, több százezer ember csapott össze a biztonsági erőkkel. A hivatalos adatok szerint harminc ember vesztette életét.

Tiltakozások újabb hulláma kezdődött azt követően, hogy közel egy hete elhunyt Montazeri nagyajatolláh. Ő volt az 1979-es iráni iszlám forradalom egyik teoretikusa, az iszlám köztársaság alkotmányának egyik szülőatyja. A forradalom vezetője, Khomeini ajatolláh őt szemelte ki utódjául, de néhány hónappal Khomeini 1989-es halála előtt összekülönböztek, mert Montazeri bírálta az akkori tömeges kivégzéseket.

Rovatok